in

Felkészülés a téli időjárásra

Beköszöntött az ősz és lassan a tél is itt van már, ezért felhívjuk a közlekedők figyelmét a megváltozott időjárási-, és útviszonyokra. A létrejött helyzetet meg kell szoknunk, nem úgy tapad a gumi, mint nyáron, a fékhatás másabb, mint száraz időben. Vannak olyan helyzetek, amelyre nem lehet felkészülni, csak a figyelmes, meggondolt, óvatos vezetés a helyes magatartás.

A köd a faggyal párosulva fokozott veszélyt jelent, hiszen méginkább kiszámíthatatlanná válik a kocsi. Az ónos szitálás, az ónos eső egyaránt réme az autósoknak és gyalogosoknak, hiszen irányíthatatlanná válik mindenféle mozgás. Fokozott tehát a balesetveszély!

A balesetek megelőzésének legfontosabb tényezője az emberi figyelem, a sebesség helyes megválasztása, a tolerancia, és a veszélyhelyzetekben a helyes cselekvés. A járműben ülők védelmét elsődlegesen a passzív biztonsági eszközök határozzák meg. További fontos tényező még, a féklámpák, a világító és irányjelző készülékek és az évszaknak megfelelő gumiabroncsok állapota. A téli gumiknál a gumik tapadása, vízelvezetése sokkal jobb, ezáltal az autó jobban irányítható.

Érdemes az autó elektromos berendezéseit átvizsgáltatni, mivel fokozottabb a megterhelés az őszi-téli időszakban. Az esti sötétedés hamarabb kezdődik, párás ködös idő miatt többet kell az autó lámpáit használni. A belső fűtés és a szélvédőfűtés is megterheli az elektromos hálózatot.

A biztonsági felkészítés közül kiemelendő:

Fékrendszer átvizsgálása

Gumik állapotának megvizsgálása, lehetőleg téli gumira való átszerelése

Légnyomás mérés a gumiabroncsokban

Lengéscsillapítók állapotának vizsgálata

Kormánymű állapota (túl nagy holtjáték esetén csúszós úton labilissá teheti a járművet)

Futómű és gömbfejek teljes átvizsgálása

Világítóberendezések átvizsgálása

Üzembiztonság szempontjából kiemelendő:

Az akkumulátor ellenőrzése (ne fagyjon bele a víz)

Téli ablakmosó koncentrátummal való feltöltés (a fényszóró búráinál is)

Hűtőfolyadék ellenőrzése minimum –20 celsius fokot bírjon

Téli időszakban a kéziféket leállás esetén nem érdemes használni, mert befagyhat, alkalmazzák a  jármű sebességváltóját fokozati helyzetben.

A megváltozott időjárási és útviszonyok miatt a következőket tanácsoljuk a járművezetőknek:

A járművezető óvatosabb kormánymozdulatokat kell, hogy végezzen, továbbá óvatosan kell, hogy kezelje a féket az esetleges megcsúszások, illetve megpördülések, az úton való keresztbefordulások elkerülése végett.

A követési távolságot a duplájára kell megnövelni.

Sűrű köd esetén amennyiben lehetséges használjunk ködfényszórót

Ha az autó megcsúszik, óvatos kormánymozdulatokkal, enyhe fékezéssel vagy kicsi gázadással korrigálhatjuk a jármű egyenesbe hozatalát

Nagyon fontos az útviszonyoknak megfelelő haladási sebesség megválasztása

Blokkoló fék használatát mellőzni kell, mert irányíthatatlanná válik az autó, ezért szakaszosan kell fékezni

Sokkal nagyobb türelem és még nagyobb figyelmességre, illetve koncentrációra van szükség az őszi és téli közlekedés során

Tanácsainkat megfogadva mindenkinek balesetmentes közlekedést kíván a Szarvasi Városi Baleset-megelőzési Bizottság és a Szarvasi Rendőrkapitányság.

Vélemény, hozzászólás?

Elfogások, előállítások a hétvégén

101102szie

Családi Nap a szarvasi Gyakorló Általános Iskolában