in

Wellnessparadicsom a Kertészetből

110428liget

110428ligetÚjabb fejlesztés kezdődött Szarvas legnagyobb idegenforgalmi adó termelőjének, a Liget Wellness és Konferencia Hotelnek a területén. Ennek bemutatójára hívta tegnap  Bogdán Tamás, az hotel igazgatója az érintetteket, valamint az önkormányzat és a sajtó képviselőit.

Bátorság kell belevágni egy 570 milliós fejlesztésbe manapság, de a tulajdonosokat soha sem a kishitűség jellemezte. A véletlen folytán egészen  90-es évek elejétől, amikor még a Liget Kemping csak tervrajz formájában létezett, figyelemmel kísérhettem, hogy hogyan lesz egy kertészetből egy négycsillagos, folyamatosan fejlődő wellnesshotel.

Az egész egy futballmeccsen kezdődött úgy 20 éve, amikor a tulajdonosok beleszerettek Szarvasba, a város hangulatába, a tájba és az itt élő emberek mentalitásába, amit mi, kishitű szarvasiak nem is étünk. Első beruházásuk egy nyaraló volt a Dinnyelaposon, mikor a tudtukra jutott, hogy eladó a Kertészet. Nem sokat gondolkodtak rajta, megegyeztek az Önkormányzattal és elkezdtek álmodni. Emlékszem, hogy miután láttam a terveket Budapesten, és hétvégén hazajöttem, kimentem a az akkori Kertészetbe, hitetlenkedve megálltam a kerítésnél, és nem tudtam elképzelni, hogy ebből az elhanyagolt területből valaha egy hotel lesz, azt végképp nem, hogy egy ilyen, minden igényt kielégítő színvonalú.

Aztán, úgy 1994 környékén, elkezdődött az építkezés, majd alig fejeződött be, mikor a tulajdonosok kitalálták, hogy néhány “faházat” állítanak fel a maradék terület egyrészén. A kezdetektől alig telt el 10 év, és az eredeti épület sokszorosára, mai állapotára nőtt, és már Liget Wellness és Konferenciahotelnek hívják és négy csillagot birtokol. A Bogdán Tamás által “NDK-s faházaknak” nevezett épületek most elbontásra kerülnek, hogy helyüket modern, és minden igényt kielégítő új épületek vegyék át, mert mint azt a hotel igazgatója mondta, “ez nem vihető tovább a 21. században”. A 12 darab apartmanház fele a jelenlegi épületek, a többi a mostani focipálya helyén lesz. Bennük összesen 14 darab 4 fős és 15 darab 2 fő elhelyezésére alkalmas apartmannak lesz helye. Fele úgy lesz kialakítva, hogy összenyitva akár egy többgenerációs nyaralás is kényelmesen eltöltésére is tökéletes helyszínt biztosít majd. Épül termálmedence, napozóterasz, kültéri, finn típusú szauna, fedett grillező, játszótér, kültéri sakk, petanque pálya és lesz szabadtéri ping-pong asztal is. Lesznek ezeken az attrakciókon kívül is még érdekességek, mint pl. lesz saját muscle beach-e, azaz kültéri “konditerme”, de a fák között, több méter magasságban akadálypályája és kötélcsúszdája is, de a pecásokra gondolva kialakítanak horgászállásokat is. Mindezek mellett vízi sporteszközök bérlésére is lesz lehetőség, mert ahogy az Igazgató úr elmondta, a kenuik nyáron folyamatosan menetben vannak, ezért bővítenék az ilyen jellegű szolgáltatások körét.

A kezdetek óta pironkodásra és állandó magyarázkodásra ad okot, hogy Szarvas turisztikai húzóerejét egy állandóan toldozott-foldozott, nagyon poros úton lehet megközelíteni. Az Önkormányzatnak csak nem sikerült addig húzni-halasztani ennek a leaszfaltozását, hogy a ligetesek egyszer türelmüket vesztve megcsinálják az utat, ami egyben több önkormányzati létesítményhez is vezet, mert most egy huszárvágással áthelyezik a főbejáratot a sporttelep felőli részre, és így csak néhány tíz métert kell saját erejükből felújítani.

A termálmedencébe saját, 670 méterre fúrt kútból nyerik majd a vizet, de ezzel fűtik majd télen az apartmanházak padlóját ill. menyezetét. A nyári hűtést is saját fúrt kútjukból oldják meg ezen a kétfunkciós rendszeren keresztül.

Miután 4,5-5 hektáros területen gazdálkodnak, ki fognak alakítani egy kvázi arborétumot a vendégek elkápráztatására, de további tervekben sincs hiány, amik között egy új szárnyban új konferenciaterem, gyógymedence és gyermekmedence is szerepel, de szó esett egy fedett teniszpályáról is, amit szeretnének kialakítani, ha addig nem lépi meg valaki a városból.

Leírni is sok, nem hogy megfinanszírozni. Az 570 milliós fejlesztésre pályáztak, és nyertek 220 milliót az EU-tól, a maradékot tőkeemelésből, ill. banki hitelből finanszírozza a tulajdonosi kör. Sajnos a tulajdonosok egyike, Budai György, már nem lehetett itt. Emlékére a terület városhoz legközelebb eső részén egy róla elnevezett parkot alakítottak ki egy nyári pavilonnal együtt, ami kellemes környezetet biztosíthat majd esküvőknek és egyéb társasági eseményeknek. A galéria végén az avatóünnepről látható pár kép.

Kijelenthetjük, hogy az ötlettől máig eltelt mintegy 20 évben az elhanyagolt kertészet eredeti feladatát teljesítette, paradicsomot, wellnessparadicsomot termett, és várjuk, milyen újabb ötletekkel állnak elő a ligetesek.

Vélemény, hozzászólás?

Zavaró reklámtáblák eltávolítása a közutakról

Mentőautó evangélikus hvek adományaiból az államadósság csökkentéséért