in

Kutyát vagy macskát?

110724teemy

110724teemyAzt hiszem, hogy az a mondás, hogy „Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet!”, nem csak a növények szempontjából igaz. Úgy vélem, hogy aki az állatokat szereti, az sem lehet rossz ember. Has képesek vagyunk egy élőlényről gondoskodni úgy, hogy néha talán mi magunk is háttérbe szorulunk, az biztosan arra utal, hogy tudunk felelősek lenni, s szeretni. S mindez nagyon fontos, hiszen tudományos kísérletek bizonyítják, hogy azok az emberek, akik valamilyen állatról gondoskodnak, sokkal tovább élnek. (Na meg ugye tudjuk jól azt is, vannak olyan emberek is, akik másik ember helyett inkább egy állatot választanak, remete módjára, mert az ember társaságát nem tűrik meg.)A felelősség érzet, s legfőképpen egy másik élőlény iránt érzett felelősség, hosszabb életet ad számunkra. Ha nekünk nincs is kedvünk felkelni egy fárasztó nap, s éjszaka után, az állatunkért mindenképpen meg kell tennünk, hiszen neki enni, inni adni kell. Na és hogy macska vagy kutya?

Azért e két állatot választottam, mert ők azok, akiket kertes, családi házakba, s emeletbe egyaránt választanak. Mielőtt pro-kontra leírnám, hogy szerintem, melyik választás mellett mi szól, megemlíteném, hogy én minden állatot szeretek, s ha lehetne egyszer egy farmom, ott biztosan találhatnánk lótól kezdve, a madárféléken keresztül, mindenféle háziállatot. De most jöjjön az előbb említett 2 állat.

Sok féle fajtájú, és méretű ebet és cicát ismerünk, s kinek-kinek más-más a szimpatikus, de azért biztos, hogy mindenki tudna választani. Mielőtt döntenék, hogy ebet vagy egy „nyafkát” választunk, mindenképpen vizsgáljuk meg a környezetünket. Családi ház vagy emeleti lakás? Az állat számára nem mindegy. Bizonyára mindenki számára egyértelműnek tűnik, hogy nagytestű állatot ne vigyünk egy kis emeleti lakásba. Jelzem, ez nem mindenki szerint van így, találkoztam már németjuhásszal emeleten. Leginkább a kutyát sajnáltam, de a szomszédokat is. Azért ő már nem az a fajta, aki odavaló. A házi, „kertaljai” cicók sem kimondottan emeleti lények. Sokkal több a mozgásigényük, mint 1-2 másik macskafajtának, mint a sziámi vagy a perzsa.

Ha őszinte szeretnék lenni, akkor igazából halakon, kis csipogó madarakon, s 1-2 kistestű rágcsálón kívül nem sok állatot javasolnék emeletre. De ha már úgy döntöttünk, hogy nem ilyen típusú állatot szeretnénk, akkor az ebek közül maximum a palota pincsi méretűeket pártolom. Arról az ő esetükbe ne feledkezzünk meg, hogy a „toalett” látogatását csak velünk együtt tudják megoldani. Bár manapság már van kutyapelenka is. Az etetés, itatás, gondoskodás minden állat esetében egyformán fontos, a leglényegesebb tényleg az, hogy a kutyát mindenképpen ki kell vinnünk wc-re, míg a macska otthon az alomládába megoldja, ott csak nekünk kell megsétáltatni a „termést” a kukáig, és az alom vásárlásával többe kerül a cicatartás.

Tudom, nehéz döntés, és vannak kutyapártiak, vannak macskapártiak, az biztos, hogy én már döntöttem, s várom a kis szőrgombolyag miaút a napokban! Remélem, hogy jól bírja a magasságot! ☺

Teemy

Vélemény, hozzászólás?

110723varos

Város napi kitüntetések

110724aola

Élményellenőrök Szarvason