in

Jön a járás

120110jaras

120110jarasElkészült a kormányhivatalok járási hivatalainak kialakításáról szóló tervezet, amit a területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár társadalmi vitára bocsátott, és amit véleményezni január 20-ig lehet. A végleges formáját – várhatóan nyáron – tárgyalja és fogadja majd el az Országgyűlés, hogy 2013. január 1-ével életbe lépjen. Ahhoz képest, hogy maguknak fél évet hagytak, a ma nyilvánosságra hozott anyag társadalmi véleményezésére csak 10 napot kaptunk honatyáinktól.

A tervezet szerint az országban 168 járást hoznának létre, amihez még Budapest 7 körzettel járul hozzá. Járások voltak ezelőtt is, még a szocilizmus idejében, de egy tollvonással 1984. január 1-ével meg lettek szüntetve, így majd 30 évnyi hibernációból térhetnek vissza jövőre.

A szarvasi járás alá öt település tartozik majd, Békésszentandrás, Csabacsűd, Kardos, Örménykút és természetesen Szarvas.

A járások szintjén intéznék az államigazgatási feladatokat, de emellett térségi közösségépítő szerepet is szánnak neki, ezzel komoly konkurenciát teremtve a Facebooknak. Intézményileg a megyei kormányhivataloknak lesznek alárendelve, ezáltal egyszerű hozzáférést biztosítanak majd az államigazgatási szolgáltatásokhoz, amik így kikerülnek jegyzők hatásköre alól.

Folder Gallery Error: Unable to find the directory tartalom/reklamures.

Vélemény, hozzászólás?

121109kozhely

Köz(ös)helyeink

120111dezso

Akinek a közösség az első