in

A bolhapiac diszkrét bája

120629bolhapiac

120629bolhapiacAki már járt valamelyik külföldi nagyváros végeláthatatlan bolhapiacán, vagy akár az Ecserin, tudja milyen hangulata van. A KOMÉP vette a bátorságot, és az idei nyárra kijelölt négy szombatot – minden hónap második szombatját-, amikor a felügyelete mellett lehet az otthon megunt vagy lecserélt bútoroktól, kinőtt ruháktól, agyonolvasott könyvektől, vagy életkori sajátságok miatt megunt kinderfigurákól megszabadulni.

Ahhoz képest, hogy az első alkalomkor nem vártak tömeget a szervezők, szép számmal jöttek eladók és vásárlók is. Persze egy csomó dolog az árusok között cserélt gazdát, és pont annyi hasznos holmival mentek haza, mint amennyivel érkeztek, de ez benne van a pakliban.

A standokon alig használt márkás ruhák tömkelege mellett rengeteg műszaki cikk, pl. szalagos magnó, könyv, folytatásos ponyvaregény, plüssmackó, söröskorsógyűjtemény, porcelán, baba, síléc, sbowboard és elképzelhetetlenül sok, gazdájuknak már megunt dolog – másnak kincs -, volt látható. Még a komoly makettgyűjteménnyel rendelkező Szabó “Tévémaci” László is talált a gyűjteményéből még hiányzó darabokat.

Az eladásra kínált dolgok listája véget nem érő, így meg sem kíséreljük felsorolni, mi mindent lehetett kapni. A nézelődők és az alkalmi vásárlók mellett megjelentek a profi gyűjtők is, akik szakértő szemmel magyarázták jelen sorok írójának, hogy mi micsoda, miért kérnek sokat, azt a darabot egy ingyenes termékbemutatón adták ajándékba, ezért semmit sem ér gyűjtői szemmel, de még az ő szemük is meg-megakadt egy-egy érdekes darabon.

Miután mindenki azt bizonygatta, hogy a bolhapiacozásnak milyen egyszerűek a szabályai, hogy az már gyanús lett, és az interneten történt huzamosabb kutakodás után is homály fedte azt. Nem maradt más hátra, mint felhívni az APEH/NAV telefonos ügyfélszolgálatát, ahol nagyon kedvesen adtak tájékoztatást arról, hogy hogy kerüljük el a kényelmetlenségeket. Tájékoztatásuk és az internetes kutatás után az a még mindig nem egészen tiszta kép állt össze, hogy akinek van a magánszemélyként kötelező adószámán kívül valamilyen más adószáma, pl. EVÁ-s vállalkozó, az ne áruljon, hanem vigye magával tanár férjét, feleségét, mert a beszedett pénz beleszámíthat a vállalkozói adóalapjába. Persze lehet, hogy ez csak egy törvényt tisztelni és jogot követni próbáló polgár üldözési mániája, de ezzel valószínűleg el lehet kerülni mondjuk egy adóellenőr fél 11-kor feltett kérdéseinek a hatására terebélyesedő foltot a hónunk alatt.

A következő bolhapiac július 14-én, SZOMBATON lesz.

Vélemény, hozzászólás?

120627szlovak

Vezérek, bástyák, királyok

120630ancika

Javuló esélyegyenlőség