in ,

Ismét nálunk jártak a Bolzák

120816bolzak

120816bolzak2000-ben találkoztak a Bolza és a Csáky család tagjai utoljára – és egyben először is – Szarvason. Tizenkét év múltán, az elmúlt hétvégén került erre sor ismét, ám ezúttal a találkozó csak a Bolzákra szűkült. Már pénteken és szombaton is 35-40-en voltak, de vasárnap még további családtagokat vártak Szarvasra. Városunk egykori kegyurainak leszármazottjai ma Svájcban, Ausztriában, Olaszországban és természetesen Magyarországon élnek szétszórtan. Dr. Demeter László, a találkozó főszervezője napi kontaktban áll velük, pontosabban Nagy Lehellel, a Bolza-család “kapcsolattartójával”.

Az okot, hogy miért pont most találkoztak másodszor a család tagjai, a Szent Klára római katolikus templom szentelésének 200. évfordulója, ill. toronysüvegjének az alkalomhoz időzített megáldása szolgáltatta. A templom szentelésekor a Bolzák voltak a város kegyurai, akik jelentős szerepet vállaltak annak építésében, így ez a jeles alkalom elképzelhetetlen lett volna nélkülük.

A három nap alatt számtalan közös programon vettek részt, ismerkedtek a család történetével, mert ahogy azt dr. Demeter László elárulta, a ma élő leszármazottak keveset tudnak az ősök szarvasi tevékenységéről. Az ismereteiket bővítendő, többek között a gyulai levéltár igazgatója is tartott egy előadást a család történetéről, kilátogattak a temetőbe az ősök sírjához, ill. részt vettek a Harruckern-szobor koszorúzásán.

A Bolzák megtekintették a szombati dalestet, ami után fogadást tartottak tiszteletükre a Víziszínpad Bolza bástyájának tövében, a Szeparé teraszán, ahol Bolza Antal a családról végzett gyűjtését Bolza Péter segítségével mutatta be a jelenlevőknek. A fogadáson részt vett Babák Mihály polgármester, valamint a Bolzák legismertebb hagyatékának, a Pepikertnek a gondozásáért felelős dr. Hanyecz Katalin igazgató is. Dr. Demeter László, aki április óta szervezi a találkozót, így jellemezte a család mai generációját: a Bolzák kedvesek, aranyosak, mindenféle gőg nélküliek.

Vélemény, hozzászólás?

120815mizantrop

Az embergyűlölő

120816montblanc

Irány a Mount Everest!