in

Egymilliárdot a Körösre

120817pmh

Régóta dédelgetik a Körös-holtág komplex rehabilitációjának ötletét a Hivatalban, ám eddig ez nem jött össze. Ha úgy nem ment, akkor majd darabokra szedik, gondolta Babák Mihály polgármester és képviselőtársai. Ennek első elemének nyertes pályázatáról számolt be polgármesterünk és Hodálik Pál alpolgármester  ma a sajtónak, ill. rajta keresztül a szarvasiaknak.

120817pmh

Mit is takar ez az első ütem? Elfuserált ötlet volt annak idején a HAKI-híd helyére épített vízkormányzó, ami két részre osztotta a Köröst, ill. megszüntette a 16 kilométeres ág hajózhatóságának lehetőségét is. Ennek vége lesz, ugyanis a 310 milliós összköltségvetésű projekt három fő eleme közül az egyik, a leglátványosabb, az egykori HAKI-híd ismét átjárhatóvá tétele lesz.

A második elem a 2010-es belvízhez hasonló esetekben jön majd jól. A szentandrási szivattyútelepet átépítik, ill. bővítik, ezzel segítve a belvíz elvezetését.

A harmadik részt a Petőfi utcai mederstabilizációja teszi ki. Ez a régi probléma elsősorban szarvast érinti és ennek van egy kisebb költsége, 3 millió forint.

A teljes, 310 milliós projekt ezen 3 millió kivételével pályázati pénzből készül el. Kezdés hamarosan.

További két pályázat is érinti majd a Körös rehabilitációját, de ezek még nem lefutottak. Egy 450 milliós a vízminőség javítását, egy 300-350 milliós a parti zöldterületek fejlesztését célozza meg. Ezek kétfordulós pályázatok, aminek az első fordulóján, ami kb. a tervezés szakaszát jelenti, már túl vannak. A tervek láttán fognak dönteni odafent arról, hogy indulhat-e a projekt, vagy sem. Meg persze az, hogy lesz-e rá pénz.

Ha mindegyik álom valóra válna, akkor az kb. egymilliárdnyiba fájna valakinek. Szerencsés esetben nem nekünk.

Vélemény, hozzászólás?

120816montblanc

Irány a Mount Everest!

120817marai

Gyógyír és útmutatás