in

Csak profi és mesterfokon

120914tsm

120914tsmMúlt hét szombaton, a Szilvanapi rendezvényekhez kapcsolódóan nyílt meg Esko Soini, Hodálik Pál és Zongor Gábor közös kiállítása a Tessedik Sámuel Múzeumban. A kiállítást Babák Mihály polgármester és Szuhaj György művésztanár nyitotta meg. Ezzel egy időben nyílt meg a Testvérvárosok bemutatkozó kiállítása a Múzeum földszinti kiállítótermében.

A polgármester megnyitójában elmondta, hogy meglepte Zongor Gábor, aki a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének az elnöke, ugyanis Babák Mihály nem tudta, hogy Zongor Gábor szabadidejében fest. És az is meglepetés volt számára, hogy Hodálik Pál, Szarvas város alpolgármestere pedig fotóz szabadidejében. Így a műveiken keresztül a művészek levetkőzik hivatalnoki munkájukat, és bepillantást engednek valódi énjükbe.

Szuhaj György szerint, bár a kiállítás címe Testvérvárosi Alkotók amatőr-, profi- és mesterfokon, mégsem talál a kiállításban amatőr munkát.”Egyébként sincs amatőr meg profi munka, csak jó vagy rossz. Mindegy, hogy ki csinálta.”- mondta a művésztanár.

A kiállított tárgyakon keresztül a látogató megismerheti testvérvárosainkat. Esko Soini fotózási technikájával azt mutatja be, amit szavakkal nem lehet kifejezni. Különlegesen szép képei a Mező és a Szeptember.

Zongor Gábor alkotásai szürrealista alkotások, különös látásmódról árulkodnak. A képeket mélyen meg kell figyelni, át kell élni. Ennek eredményeképp alkotásai rendkívül sok újat mondanak el a művész látásmódjáról, és a művekett megfigyelő látogató is sok újat tudhat meg saját magáról, és gondolkodásáról.

Hodálik Pál képei közül a homokbuckák különleges látásmódot mutatnak, az Úton című kép pedig remek kompozíció.

Szuhaj György megnyitója után az alkotók néhány szóban beszéltek magukról és a műveikről. Elsőnek Esko Soini mutatkozott be, aki Finnországból, Keuruból (Szarvas testvérvárosából) jött, és fotóiskolájában tanárként dolgozott. Reméli, hogy jövőre egy még nagyobb kiállítást is elhozhat hozzánk Szarvasra.

Zongor Gábor arról beszélt, hogy az általa lefestett képek fényképként élnek a fejében, és este, mikor minden elcsöndesedik, bekapcsolt zene mellett lefesti őket. Többen kérdezték, hogy mit keresnek a képein az órák, mit jelent neki az idő! Őszintén megvallotta, hogy nem tudja. Az óra ott van a fejében, és így kerül a vászonra.

Hodálik Pál elmondta, hogy szeret fotózni, bár mostanában nem sok ideje van rá. A képei általában külföldön készültek, de egy-két helyi, szarvasi is van köztük, mint az Úton című.

A megnyitó végén egy tortával köszöntötték fel Esko Soinit 60. születésnapja alkalmából.

Vélemény, hozzászólás?

120912varos

Európa a polgáraiért

120914kertbarat

Vissza a gyökerekhez