in

Érzék-kavalkád

120922konyv

120922konyv„A lélekkel csupán két valami foglalkozik igazán: a pszichológus és az ördög.”- írja Bíró Gyula a „Pecsétfeszegetők” című novellájában.

És vajon mihez kezd a pszichológus az irodalommal? Először is díványra fekteti, majd analizálja, boncolgatja, befogadja, átdolgozza, értelmezi, beértelmezi, reflektálja. Néha csak olvassa. Ha épp magán kívül van. Maximum asszociálja, szőrmentén.

„A lélekkel csupán két valami foglalkozik igazán: a pszichológus és az ördög.”- írja Bíró Gyula a „Pecsétfeszegetők” című novellájában.

És vajon mihez kezd a pszichológus az irodalommal? Először is díványra fekteti, majd analizálja, boncolgatja, befogadja, átdolgozza, értelmezi, beértelmezi, reflektálja. Néha csak olvassa. Ha épp magán kívül van. Maximum asszociálja, szőrmentén.

120922konyv1Bíró Gyula író, igazgató Az utolsó párttitkár és egyéb történetek című kötetben megjelent novelláit olvasva leginkább asszociál. Mást nem is tehet, hovatovább nem pszichológus lenne, hanem kritikus, vagy mifene. Szavak, ritmusok, képek, színek, textúrák, ízek, illatok, nemritkán urambocsá’ szagok kavalkádjával szembesül és elmereng.

A Sürgölődő porszemeknél komótosan sétáló fekete macskát lát és meghatározhatatlan szivarfüstöt szagol széles karimás fekete kalap alól. Az Uborkaszeleteknél enyhe izzadtságszag terjengésére lesz figyelmes, nyelvébe mar a só íze, ritmikus dobogást hall, talán a gépeket, vagy éppen Szmöre ügyködik. A Tizenhárom plusz egy kortynál a maláta íze keveredik a holtág vízének zöld színével, míg a Repedésekben koccintó borospoharakat és halk, visszafogott esztétikai értékelésekkel tarkított duruzsolást hall és a bor mélyén Modigliani egyik aktját látja éppen kecsesen elnyújtózva. A Csak egy mosoly színe szinte bántóan vörös, mint a bohócorr, a harag vagy a szerelmi zálogként adott rózsa, az illata egy rothadó virágé, amely fülledt esték terhét hordozza. És ott van még a Remegő vessző és a „Pecsétfeszegetők”. Míg az egyik arany színben vibrál, feszül és célba ér, a másik elhullott rózsasziromágyon nyugvó szirént formáz.

Szavak, ritmusok, képek, színek, ízek, illatok, nemritkán urambocsá’ szagok kavalkádja száguld és a pszichológus elmereng. Vajon én álmodom a novellákat vagy a novellák engemet, vagy az is lehet netán, hogy az író mindkettőnket? Olvassák csak és döntsék el! Bátran.

F. Rácz Tünde

Az Irodalmi Jelen gondozásában jelent meg Balogh Gyula, Bíró Gyula és Kocsis Csaba Az utolsó párttitkár és más történetek című novellás kötete. Az Oberhauser László Társaság három alkotója hét esztendőn át minden november 7-ére megjelentetett egy adott témára írt kis füzetet, amely akkora volt mint egy ellenőrző könyvecske.

A füzetekből kötet lett a három hajdú-bihari író a 83. Ünnepi Könyvhéten dedikálta új kötetét. Bíró Gyula a SZIE ABPK szarvasi Gyakorlóintézményének igazgatója.

/Balogh Gyula-Bíró Gyula-Kocsis Csaba: Az utolsó párttitkár és egyéb történetek, Irodalmi Jelen Kiadó, Arad 2012 ISBN: 9789737652461/

Vélemény, hozzászólás?

120922csillagasz

Üstökösök vizét isszuk

120923otproba

Elég korán kezdeni