in ,

Befőzés: Mária kamrájában már sorakoznak a télire valók

Krajcsoviczné Jancsó Mária befőzés közben

A befőzés egyáltalán nem ment ki a divatból. Sőt, talán az utóbbi években még többen tesznek el maguknak télire gyümölcsöket, zöldségeket, mint 5-10 évvel ezelőtt. Sokan azt mondják, így legalább tudják, mit esznek meg.

A szarvasi Krajcsoviczné Jancsó Mária kamrájának polcain is sorakoznak már a lekvárok, kompótok, savanyúságok.

– Nagy a család, öt gyermekünk és öt unokánk van. Voltak olyan évek, amikor 6-700 üveg befőttet is készítettem, a gyerekek rengeteget megettek, sőt még az óvodába is hordták. Az utóbbi években lecsökkentettük a mennyiséget, de azért száz üveggel ezen a nyáron is csinálok – mondta Mária, aki éppen az uborkák eltevésével foglalatoskodott, amikor meglátogattuk.

Kiderült, a ropogós zöldséget nem csak savanyítva, hanem kovászolva is elteszi télire.

– Hagyományos módon kovászolok, csak sót, kaprot és a tetejére egy darab kenyérvéget teszek. Figyelni kell, hogy ne tűző napra tegyük ki az üveget, mert akkor nagyon megpuhulnak az uborkák. A teljesen árnyékos hely sem jó, mert akkor nyálkássá válnak. Legjobb tehát a félárnyék, ott néhány nap alatt elkészül a finom kovászos uborka. Egy részét frissen fogyasztjuk, de télire is elteszek belőle. Ha azt akarjuk, hogy sokáig elálljon, akkor csak olyan 80 százalékig kell megkovászolni, majd kisebb üvegekbe szedni az uborkákat és rászűrni a levét, s a tetejére tartósítót tenni. Néhány nap alatt szépen leülepszik, megszűnik az opálossága – magyarázta a tartósítás lényegét a szarvasi háziasszony.

Mária egy különleges variációban is eltett ebből a zöldségből télire: kisebb üvegekbe felváltva rakott felkarikázott uborkát és vöröshagymát. Mint mondta, figyelni kell az adagolásra, az uborka legalább háromszor annyi legyen, mint a hagyma.

A szarvasi családnál a befőzés még nem fejeződött be. Később körtét és szilvát is eltesznek majd télire. Úgy tervezik, idén szeptemberben sem marad el a hagyományos szilvalekvár-főzés.

Vélemény, hozzászólás?

Turizmusban utazunk

Egy gyenge ponttal kevesebb a HAKI-ban