in ,

15 éve gyűjtik a helytörténeti adatokat Békéssy János örökösei

Hévizi Róbert

1999 tavaszán Hévizi Róbert baráti találkozóra hívta azokat, akikről úgy gondolta, hogy segítségére lehetnek egy helytörténeti csoport megalakítása kapcsán, hangzott el tegnap a Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület megalakulásának 15. évfordulójára összeállított fotókiállítás megnyitóján. Akkor szívesen vették a többnyire idősebb emberek az invitálást, és már akkor elhatározták, hogy egyesületi formában folytatnák a munkát. 1999. június 25-én került sor az egyesület alakuló ülésére 21 fő alapító részvételével. Akkor Hévizi Róbertet választották elnöknek, aki mind a mai napig be is tölti ezt a tisztséget. Két hónap múlva a tagság elfogadta, hogy az egyesület Bontovics Imre ötlete nyomán felvegye Békéssy János nevét, aki a XIX. században hosszú időn át volt Békésszentandrás jegyzője, és akkor jelentős munkát fektetett a falu történetének kutatásába, amit Szentandrási história címmel vetett papírra. Modern kori örökösei munkája nyomán mára komoly adatbázis állt össze a község történetéről.

A megnyitón szólók felelevenítették az elmúlt másfél évtized rendezvényeit, kiállításait, vetélkedőit, megemlékezéseit. Az ezekről készült fotók a könyvtár emeletén felállított paravánokon láthatók.

– Ez a kiállítás az elmúlt 15 évet mutatja be. Ezek vagyunk mi, és szeretnénk a jövőben is tevékeny részt vállalni a község életében – mondta Hévízi Róbert, majd a kiállítást megnyitotta.

Vélemény, hozzászólás?

A jövő és a jelen csak a múltban gyökerezhet…

Kiállítással zárul a kézműves tábor a Trefortban