in , , ,

MTI: Szarvason is két nemzetiségi szavazókörben lehet majd voksolni

MTI hír: Tizenkét településen lesz legalább két nemzetiségi szavazókör

A nemzetiségi önkormányzati képviselők október 12-i választásán a választók településenként kijelölt, úgynevezett nemzetiségi szavazókörben adhatják le voksukat, de lesz 12 olyan település, ahol több nemzetiségi szavazókört kellett kijelölni a választói jegyzékben szereplők nagy száma miatt.

A települési nemzetiségi választásokat egy napon tartják a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával, ám a voksolásban csak az vehet részt, aki szeptember 26-ig felveteti magát a nemzetiségi névjegyzékbe.

A Nemzeti Választási Bizottság 2715 települési nemzetiségi választást tűzött ki az ország 1744 településen.

A nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok a nemzetiségek számára kialakított külön szavazókörben adhatják le a nemzetiségi választásra szóló szavazatukat.

A nemzetiségi szavazókörben több nemzetiség választópolgárai is voksolhatnak, külön-külön választói jegyzék alapján. Újabb szavazókört akkor lehet kialakítani, ha a nemzetiségi választói jegyzékben vagy jegyzékekben szereplő választópolgárok száma 1200 felett van.

A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján 12 olyan település van, ahol egynél több nemzetiségi szavazókört kellett kialakítani.

Két nemzetiségi szavazókör lesz Nagykanizsán, Mohácson, Dabason, a főváros VIII. kerületében, Győrben, Miskolcon, Szarvason, Esztergomban és Békéscsabán.

Három olyan település is van, ahol a várakozások szerint nagyon sokan jelentkeznek majd a névjegyzékbe, így három nemzetiségi szavazókör kialakításáról döntöttek a főváros XVIII. kerületében, Pécsen és Újhartyánban.

Budapest, 2014. augusztus 10., vasárnap (MTI)

Megkérdeztük Paluskáné Udvarhelyi Judit aljegyzőt, mit jelent ez Szarvas tekintetében.

– A jogyszabály lehetőséget ad arra, hogy a szarvasi szlovákság viszonylag nagy aránya miatt, a szavazás zökkenőmentes lebonyolítása érdekében megnyissunk még egy nemzetiségi szavazókört. Ezt megtettük, így a szlovákság a szokásos Fő téri nemzetiségi szavazókör mellett, a jelenlegi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium (a szavazás idejére már Székely) akadálymentesített épületében is leadhatja szavazatát.

A cigány nemzetiségűek továbbra is a Fő tériben voksolhatnak.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

A megyében tartott TISPOL SPEED fokozott ellenőrzés mérlege

Álmodtam egy világot magamnak