in ,

Szigorúbb, igazságosabb lesz az új szociális rendszer

A február 19-én, zárt ülésen hozott legfontosabb döntésekről tájékoztatta a nyilvánosságot Dr. Melis János jegyző. Elsők között a Bem utca 22. számú ingatlan megvásárlására vonatkozó kérdést tárgyalta a testület. A képviselő-testület úgy döntött, hogy az ingatlan hasznosítására egyelőre nincsenek elképzelései, elrendelte azonban egy értékbecslés elvégzését.

A város vezetése ugyancsak foglalkozott a Belügyminisztérium kérésével, amely minden önkormányzatot megkeresett egy minimum egy hektár nagyságú szabad telek felajánlásával kapcsolatban. A területet a későbbiekben büntetés végrehajtási célra hasznosítanák. Az testület úgy nyilatkozott, Szarvason nem áll rendelkezésre ilyen terület, így nemleges választ adott.

Dr. Hegedűs Norbert hatósági osztályvezető-helyettes a szociális ellátó rendszer és a segélyezési rendszer változásairól tájékoztatta a lakosságot. Ezeknek túlnyomó része továbbra is elérhető lesz, csupán többségük más megnevezéssel, egyes támogatási formák pedig más feltételrendszerrel.

A március elejével hatályba lépő új szociális rendelet települési támogatásokat és rendkívüli települési támogatásokat állapít meg. Az önkormányzat továbbra is biztosít lakhatási kiadáshoz kapcsolódó támogatást. Ez esetben az egy főre jutó havi jövedelem nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (28500 Ft) 250%-át. Ezt maximum hat hónapig biztosítja az önkormányzat, legfeljebb 5000 Ft értékben.

A gyógyszerek és gyógyászati segédeszközökre vonatkozó kérelmekért a háziorvoshoz kell fordulni. Az összege nem érheti el a gyógyszer vagy gyógyászati segédeszköz térítési díjának 20%-t, maximum pedig 5000 Ft-ot. Ez ugyancsak hat hónapra szól, egy összegben utalja az önkormányzat és megújítható.

A harmadik támogatási forma a lakhatási hátralékokra vonatkozik, amely korábban adósságkezelési szolgáltatásként működött. A hátralék a továbbiakban nem haladhatja meg a 200 ezer Ft-ot, visszafizetése pedig 50-50%-ban az önkormányzatot és a hátralékot felhalmozót terheli.

A rendkívüli települési támogatásokat az önkormányzatok kötelezően vállalják. Ezek teljes mértékben megegyeznek a korábbi önkormányzati segélyekkel, vagyis olyan személyek kaphatják, akik más módon nem tudják megoldani problémájukat. Ennek létezik egy méltányossági formája is, amelyet az önkormányzat a magasabb jövedelműek számára állapíthat meg.

A rendkívüli gyermekvédelmi kedvezmény folyósítása nem változik, a rendelet ugyanazokkal a feltételekkel nyújtja. Temetési segély kérvényezésére továbbra is lehetőség nyílik, összege a helyben szokásos legolcsóbb temetés, maximum 100 ezer Ft. A jövedelemhatár azonban nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj 150%-át, egyedülállók esetében 200%-át.

– Vannak olyan támogatási formák, ahol a határokat magasabban, szigorúbban húztuk meg, ilyen pl. a korábbi adósságkezelési eljárás – összegezte a változásokat Dr. Melis János jegyző. Többen ugyanis egészen pontosan kiszámolták, hogy meddig mehetnek el a tartozások felhalmozásában, hogy végül az adóságot a közösséggel fizettessék meg. Ez a rendelet már nem ad arra lehetőséget, hogy valaki visszaéljen Szarvas város önkormányzatának jóindulatával.

A települési támogatás iránti kérelmeket Szrnka Gábornál, Kozák Ildikónál és Dankó Daniellánál, a hatósági és szociális osztályon lehet benyújtani. A tanuló-és nyugdíjas bérlettel kapcsolatos ügyintézést Szrnka Gábor látja el, a hulladékkezelési közszolgáltatási díj átvállalásáról Kovácsné Aszódi Éva tájékoztatja az érdeklődőket, a köztemetéssel kapcsolatos kérelmekkel pedig Dr. Hegedűs Norberthez lehet fordulni. Az ügyintézés helye a Béke utca 1.

A rendelkezések március 1-vel lépnek életbe. Azoknak, akik még ezt megelőzően nyújtanak be kérelmet, még a korábbi jogszabály vonatkozik.

Vélemény, hozzászólás?

Titkos közösség a múzeumban

A székelyesek sítábora Aranyoson