in , ,

Sopek (1949-2015)

Sinka József (1949-2015)

Életének 66. évében 2015. április 4-én tragikus hirtelenséggel elhunyt Sinka József a békésszentandrási kajak-kenu sport legendás alakja, a klub elnöke, edzője.

Sinka József 1949. július 17-én született Békésszentandráson. Gyerekként az 1961-ben alapított kajak-kenu szakosztálynál ismerkedett meg a kajakozással. Csikós Gyuri bácsi vezetésével építették az „Árpád-vezért” a hetes kenut, mely elindítója volt a békésszentandrási kajak-kenu életnek. Simon Fiala Tibor edzősége idején vált kiváló versenyzővé, s ért el egyre jobb eredményeket. 1969-ben a Békésszentandráson megrendezett Vidékbajnokságon Sinka Péterrel K-2 10000 m-en már 2. helyezést értek el.

1970-ben gépész üzemmérnöki diplomát szerzett Mezőtúron, ahova kajakkal járt át Békésszentandrásról. Katona évei alatt 1971-72-ben Szegeden a SZEOL-ban kajakozott első osztályú minősítést nyert. A leszerelés után 1973-ban a versenyzői pályafutás folytatása mellett a szakosztály edzője lett. Középfokú edzői végzettséget szerzett, és edzői pályafutása első legsikeresebb versenyzője Hrncsjár András volt aki országos bajnokságokat nyert és 1977-ben az Ifi EB-n 8. lett. Mindig társadalmi munkában munkaidő után végezte edzői munkáját, hiszen munkahelyén is felelős beosztásban termelésvezetőként dolgozott.

1994-ben a község lakói polgármesternek választották, mely tisztséget három cikluson keresztül egészen 2006-ig töltött be. Emberi nagysága ezen időszak alatt teljesedett ki igazán, hiszen olyan nagy lelkesedéssel vetette magát a munkájába, mint ahogy annak idején végezte a sportbeli munkáját is. Problémamegoldó személyiség volt, addig nem nyugodott amíg meg nem oldotta azokat. Racionális gondolkodása mellett mély érzések uralkodtak a lelkében, mindenkinek igyekezett segíteni. Számára nem létezett lehetetlenség, csak tehetetlenség.

2000-ben az önállóvá vált kajak-kenu klubnak lett az elnöke, mely tisztségre 2015. március 22-én újra választották.

2007-től új korszak kezdődött az életében. Nyugdíjas lett. Újra hatalmas lelkesedéssel vetette bele magát a klub minden napos munkájába, melyet polgármestersége idején is mindig figyelemmel kísért. Újra edző lett, a legkisebbekkel kezdett el foglalkozni. Nagy-nagy szeretettel, türelemmel foglalkozott velük, örömét lelte a munkájában. Folyamatosan dolgozott, mindig tevékenykedett, nyugdíjasként még munkahelyen is dolgozott. Büszke volt arra ha valamit alkothatott, megjavított egy gépet, csinált valami olyat ami másoknak is tetszik, hasznos.

2010-től 2014-ig az MKKSZ elnökségének volt a tagja. Ezen időszak alatt a régió szakosztályait képviselte az elnökségben. Hosszú évek óta képviselte a megyei kajak-kenu klubok érdekeit a Békés megyei Sportszövetség Elnökségében. Mindezek mellett még arra is volt ideje és energiája, hogy részt vegyen a Körös Mentőcsoport munkájában. Részt vett a Tiszai és a Dunai árvíz mentesítési munkálataiban is.

Halála pótolhatatlan űrt hagyott maga után, amit nehéz lesz pótolni. Minden napra tervezett valamit amit meg kell valósítani, de a kegyetlen hirtelen halál közbe szólt. Megállította a szívét, mely mindig Békésszentandrásért és a kajakosokért dobogott.

Búcsúzik Tőle felesége (Böbe), gyermekei (Csaba és Dóra), unokái (Eszter, Bence, Petya, Palkó, Zsombor), akiket rajongásig szeretett.

Búcsúzunk Tőled, sosem feledünk!

Békésszentandrási Hunyadi Mátyás Kajak-kenu és Szabadidő Sport Club elnöksége

2015. április 17. (péntek) 14 órakor a békésszentandrási katolikus temetőben (Rákóczi út) veszünk tőle végső búcsút.

Részvét nyilvánítás: sinkanebabi@citromail.hu

Vélemény, hozzászólás?

Fórum a megváltozott gazdálkodói támogatásokról

A köznevelés és pedagógia időszerű kérdései Szarvason