in ,

Jó példával járt elöl Szarvas a belvizes beruházásánál

Már csak néhány helyszínen nem fejeződött be a 16 településre kiterjedő belvizes beruházás – erről tájékoztatta május 26-án az érdeklődőket Gyebnár Péter projektmenedzser. Szarvason a projekt az ütemezésnek megfelelően már több mint nyolc hónapja, 2014. szeptember 4-én lezárult.

A DAOP-típusú pályázat összköltségvetése meghaladta a 2,5 milliárd Ft-ot, melyből a városra eső rész közel bruttó 400 millió Ft-ból valósult meg.

– Az érintett településekből még vannak olyanok, ahol a kivitelezési munkák folynak, ezért kellett az eredetileg tervezett, és már többször eltolt dátumot meghosszabbítottunk. A végső határidő június 30-a, ami azért is fontos, mert az EU-s forrásokkal az idei évben el kell számolni – ismertette a részleteket.

Jelenleg mindössze egyetlen településen zajlanak a kiviteli munkák, és négy esetben nem történtek meg a végleges elszámolások. Apróbb csúszások ugyan több helyen előfordulnak, de ez alól kivétel Szarvas.

– Összesen 11 km hosszúságú csatorna épült a városban, valamint 650 db vízelnyelő akna került kiépítésre – összegezte a fejlesztés sarokszámait. Mindez jelentősen hozzájárult a projekt céljához, a belvízrendezés belterületeken történő megvalósulásához. Az elkészült beruházás következtében minimálisra korlátozódik a veszélyeztetett területek száma belvizes, csapadékos időszak idején.

A projekt eredetileg 85%-os intenzitású volt, a későbbiekben benyújtott önerős pályázatok révén azonban 100%-os támogatottságúvá vált. Ennek feltétele, hogy a tervezett költségek megegyezzenek a felmerülő költségekkel, amely Szarvas esetében beigazolódott. A többletönerő mindössze néhány százezer Ft-ot tesz ki, ami alapján kijelenthető, a település jól gazdálkodott.

Vélemény, hozzászólás?

Vajdások Erdélyben

Tizenkét éves út végéhez ért Csabacsűd