in , , ,

Irma néniért égtek a gyertyák

Vasárnap este a Békéscsabai Jókai Színház színművészei Dankó Ervinné, Dr. Osztroluczky Irmára, – Irma nénire emlékeztek.

A vers a víz fölött blokk első előadásának házigazdája dr. Kutas Ferenc köszöntötte a nézőket és emlékezett meg Irma néniről.

Irma néniről, aki minden este ott volt az előadásokon, és ott volt a próbákon is. Beszélgetett a színészekkel és színésznőkkel, az Ő „kicsikéivel”. Az első sorban, ahol általában ült vázában egy csokor virág és egy mécses emlékezett Irma nénire.

Pedagógusként kezdte, docens lett, írt szakkönyveket, módszertani könyveket, amiket ma is használnak. Színház iránti szeretete egyetemi évei alatt kezdődött, amikor szinte minden „nagy darabot” megnézett, láthatta színpadon a régi nagy színészeket. Maradandó alkotása – szakkönyveivel együtt – a Körös Tv 8 részes sorozata Szarvas kultúrtörténetéről.

Az emlékezés végén elhangzott egy rövid részlet Kiss-Mótyán Gabriella hosszabb riportjából, amit Irma nénivel készített, ahogy Dr. Kutas Ferenc fogalmazott, „az utolsó előtti pillanatban”. A riport végén a Tessedik című zenés játék legszebb dala a „Talán lehet ország” csendült fel.

A Békéscsabai Jókai Színház művészei verses összeállítással emlékeztek Irma nénire. A fellépő művészek a fellépés sorrendjében: Bartus Gyula, Nagy Erika, Tomanek Gábor, Vadász Gábor, Csomós Lajos, Gulyás Attila, Komáromi Anett, Szabó Lajos, Tege Antal és Fehér Tímea. Elhangzottak versek többek között: Sarusi Mihály, Mécs László, Szabó Lőrinc, Karinthy Frigyes, Sümegi Imre, Pilinszky János, Party Nagy Lajos, Wass Albert, Babits Mihály tollából.

A művészek a vers elhangzása után egy-egy mécsest gyújtottak a színpad szélén Irma néni emlékére.

Fotó: Babák Bence

Vélemény, hozzászólás?

Elkészült Szarvas Fenntartható Energia Akcióterve

Szent Iván éjjele a parkban