in , , ,

Flamenco Bajnay Beátával

Kedden este Besenczy Zoltán köszöntötte a nézőket, akik majdnem teltházzal töltötték meg a Vízi Színház nézőterét.

A tánc a víz fölött keretében „Flamenco koncert verssel kísérve” címmel Bajnay Beáta flamenco táncos, koreográfus, az Aldebaran Kompánia vezetője lépett színpadra. Bajnay Beáta a Bernarda Alba háza című dráma koreográfusa.

Bajnay Beátán kívül a Vízi Színház deszkáira lépett kedden este Illés János a Londonban élő flamenco gitáros, Annamaria Acquistapace flamenco táncos, Gulyás Attila és Vadász Gábor a Békéscsabai Jókai Színház színművészei.

Rendkívüli este részese lehetett a közönség kedden este. Andalúz és magyar cigány hagyomány találkozott Lorca költészetével. A művészek a flamenco és cigány tradíció alapjaiból kiindulva egyedi hangzást hozták létre a tánc, a zene és a vers ötvözésével.

Varázslatos örömzene, tánc volt a színpadon. Azt hittem több improvizációt láttunk, mert annyira természetesnek tűnt Illés János gitárjátéka, Bajnay Beáta és, Annamaria Acquistapace tánca. Gulyás Attilát és Vadász Gábort mintha „csak” sodorta volna a zene énekükben. A végén kiderült, hogy az este bizony pontosan koreografált zene tánc, és vers összeállítás. Ez talán még magasabbra emelte az este értékét, mert a fellépők átszellemülten gitároztak, táncoltak, énekeltek és mégis látszott az egymásra figyelés, hogy amit tesznek a másikért és a közönségért teszik.

„A flamenco, mint az ősi táncok, a mágikus rítusok szabályai szerint épül föl: a kör, a ceremóniamester és a résztvevők alkotják alapját.” (olvasható a Wikipédián) Kedden este Bajnay Beáta volt a ceremóniamester. Tánca finom, mégis határozott, kecses mozdulatok, amit a színházi előadáson a színésznőktől is láthattam. Illés János gitárjátéka igazi kuriózum volt, Annamaria Acquistapace tánca is elegáns, határozott. Vadász Gábor éneke, tánca mindig csodaszámba megy, Gulyás Attila Lorca idézetei, dalokba való bekapcsolódása is része volt a felejthetetlen estének. Bajnay Beáta és Vadász Gábor közös tánca, – mint egy párbeszéd – különleges jelenet volt.

Az évad egyik kiemelkedő estéjét láthatta a közönség a Szarvasi Vízi Színház színpadán.

A fotókat Babák Botond készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Tíz hektár búza vált a tűz martalékává

Közösen szervez kétszakos tanárképzést az SZTE és a Gál Ferenc Főiskola