in , ,

Várakozáson felüli a búza termésátlaga

Az elmúlt hetekben kezdődött meg a búza aratása Békés megyében. Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára szerint a tavalyi hektáronkénti 4,7 tonnás hozamnál alig alacsonyabb, 4,6 tonnás termésátlaggal számolnak, de az előző öt év termésátlagához képest 8-10%-os növekedés várható – adta hírül az MTI.

Szarvason és térségében összességében kedvezőbb eredményekről számolnak be a gazdák. A Geomark Kft. összesen kétezer hektáron gazdálkodik, ennek a felén búzatermelés folyik.

– A környéken a vártnál jobb termésátlaggal számolhatunk, a minősége pedig meglehetősen szórt, vagyis a takarmánytól az étkezési búzáig minden megjelenik – vázolja a tapasztatokat Tóth Imre ügyvezető. A tavalyihoz képest úgy tűnik, valamivel magasabb a takarmánybúza aránya, ezt azonban a mennyiség valamelyest kárpótolja.

A különbséget az „évjárat szeszélyével” magyarázza, hiszen a változatlan talaj-és technológiai viszonyok egy évvel korábban malmi, idén mindössze takarmányminőséget produkáltak.

A tavalyi évben jelentős kárt okozó pockok idén varázsütésre tűntek el, de a belvíz 3-5%-os táblánkénti kiesést idézett elő.

– Nincs okunk panaszra – nyomatékosította. A belvizes területekkel együtt 5-6 tonna közötti hozamra számítunk, de több gazdától hallottam rekord közeli termésről is. Ez azt jelenti, hogy nem ritka a 6-7, olykor 8 tonnás hozam sem, amelynek a magyarázata a gabona potenciális termőképességében rejlik. Mindehhez tápanyag és víz szükségeltetik. Az előbbit a termelők biztosították, ehhez pedig egy kedvező csapadékos idő járult, részben a belvízből adódóan.

A csabacsűdi Moroko-Farm Kft.-nél is egy hete dübörögnek a munkagépek. Az 1550 hektárnyi gazdaság közel felén, 650 hektáron kell learatni a búzát, ami napi 60 hektárnyi intenzitással történik.

– A termésátlagról elmondható, hogy jobb, mint az előrejelzések, kb. 6 tonna hektáronként – tájékoztat Roszik Attila ügyvezető. A tavalyi rendkívüli egérinvázió elkerült bennünket, a területeink víznyomástól sem szenvedtek. 80 hektárnyi területen azonban jégkárral kellett számolnunk, de szerencsére ez a minőséget nem befolyásolta. Mindent egybevetve idén jó terméssel számolhatunk.

Az árakat illetően még nem mert komolyabb becslésekbe bocsátkozni. Eddigi ismereteik alapján a kereskedelmi árak 6-8%-kal meghaladják az egy évvel korábbit, így remélik, hogy a tavalyi árszintet valamelyest korábban érik el.

A képek a Geomark Kft. területén készültek.

Vélemény, hozzászólás?

Közösen szervez kétszakos tanárképzést az SZTE és a Gál Ferenc Főiskola

A XVI. Nemzetközi Bábfesztiválon jártak a sünisek