in , , ,

Tamburás hattyúdala

Tamburás hattyúdala

Kedden este a József Attila Színház hozta el Szarvasra Dobozy Imre – Verebes István – Republic Együttes „Hattyúdal a Republik Együttessel” című zenés komédiáját Verebes István rendezésében.

Tamburás (Tahi Tóth László) alapelve a szabadság. Alkalmi munkából, egy viskóban él. Maga köré gyűjti két fiatal társát, Noteszt (Ömböli Pál) és Diákot (Blazsovszky Ákos). De alkalmilag befogadja Marát (Jakaus Szilvia) és Doktort (Chajnóczki Balázs). Dárdás rendőr (Nemcsák Károly) próbál segíteni a munkakerülő társaságnak.

Mulatozás, egy kevés munka ebből áll a kis társaság élete. De Notesz elvett jogosítványára vágyik, amit végül visszakap, vagyis hazamehet szülőfalujába dolgozni – gépkocsit vezetni. Diák pedig Piroska (Pataki Szilvia) segítségével egy fellépéssel reméli megtalálni a kitörés lehetőségét. Tamburás egyedül marad, ám a gomba-módra szaporodó emeletes házak Tamburás lakhelyét, élete értelmét veszélyezteti.

Nagyon profi előadást láthattunk minden tekintetben. Tahi Tóth László játéka könnyed, mégis nagyon drámai. Amíg egyrészről szabad akar lenni, odaadóan gondoskodik apjáról. Nagyon szép jelenet volt, amikor meglátogatta apját. Tamburás jó ember! Tahi Tóth László alakítása mesteri, ahogyan ezt a bohó, szabad férfit megjeleníti, aki mégis ember tudott maradni. Megrendítő volt az utolsó dala és jelenete.

Dárdás rendőr szerepében Nemcsák Károly próbál szigorú lenni, mindent megtesz védenceiért, falaz nekik, munkahelyeket, lakást ajánl, de segítsége nem kell Tamburásnak a fiatalokat pedig Tamburás nem engedi el. Dárdás tele van szeretettel. Jó alakítással Nemcsák Károly megint bebizonyította: nagyszerű színész.

Ömböli Pál (Notesz) és Blazsovszky Ákos (Diák) szeretetreméltóan alakították az útjukat kereső fiatal fiukat. Notesz találkozása régi munkatársával Pajával (Lippai László) reményt ébreszt benne. Paja annyira bízik benne, hogy elintézi Notesz ideiglenes jogosítványát, amit Dárdás visz el Notesznak, ezzel egy másfajta szabadságot ad kezébe. Diák pedig szerelmes lesz és Piroska kedvéért képes megváltozni, de el kell hagynia a roskadozó házat. Ömböli Pál és Blazsovszky Ákos jól alakították a két fiút, akik bár szerették Tamburást, normális életre vágytak. Énekhangja, játéka mindkettőjüknek nagyon jó volt, ahogy a Doktort – a link ficsúrt alakító Chajnóczki Balázsnak is.

Dobozy Imre novelláját Verebes István dolgozta át színpadra, a zenét pedig a Republik Együttes dalaiból válogatta (válogatták). Verebes István nagyszerű előadást hozott létre. Maga a darab, a színészek, a zene minden a helyén volt. Megmutatott emberi érzéseket, tele szeretettel. A Republik dalok nagyon szépen, beépültek, a szövegbe, kiegészítették a szereplők érzéseit

A díszlet Mira János ötletes munkája. Falapokra a hatvanas évek fényképei rátéve, ami mozgatható elemként hol piac, hol utca, hol Tamburás otthona, hol kocsma, hol Tamburás apjának otthona, ahol a falon Páger Antal képe függött, mint apja fiatalkori képe, amit Tamburás megsimogat.

A jelmezek Tordai Hajnal munkája alapján készültek a kornak megfelelően. A korrepetitor Fekete Mari, a koreográfus Bodor Johanna.

Nagyon tetszett, hogy a Republik együttes vállalta, hogy előadásról előadásra kíséri a színészeket, mert mindig élvezhetőbb, amikor élőzene szól. Amíg a nézőtéren hallgattam a színészek énekelte dalokat eszembe jutott, hogy valamikor (régen – talán nem is annyira régen), a Körös másik színpadán Cipő (Bódi László) énekelte ezeket a dalokat a pontonhídra épített színpadon. Cipő talán ott ült kedden este valamelyik csillagon és nézte, hallgatta hogyan szállnak dalai a Körös fölött, a mocsári ciprusok tövében.

Bódi László: A csend beszél tovább…

„A csend beszél tovább, helyettem Ő mondja el,
a csend beszél tovább, helyettem Ő énekel.
Elbúcsúzom, de ott leszek, ahol a szél zúg, a nap nevet,
elbúcsúzom, de itt marad belőlem néhány pillanat…
A csend beszél tovább, helyettem Ő mondja el,
a csend beszél tovább, helyettem Ő énekel.
Elbúcsúzom, de ott leszek, ahol a szél zúg, a nap nevet,
elbúcsúzom, de itt marad belőlem néhány pillanat…
Akkor is hallod a hangomat, hogyha fáj, hogyha nem szabad,
mindig itt vagy, és ott leszek, ahol a szél zúg, a nap nevet…
Elbúcsúzom, de ott leszek, ahol a szél zúg, a nap nevet,
elbúcsúzom, de itt marad belőlem néhány pillanat…”

A fotókat Babák Bence készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Homonnai Lucával ült össze Janics Natasa – elindulnak a második válogatón

Csángótábor Szentandáson: Az identitáskeresés útján