in ,

Szarvason gyűjtötték a magyarok kenyerét

Noha még nem zárult le a búzagyűjtés, az eddig összegyűjtött mennyiség már meghaladta az előző évek átlagát. Mostanáig összesen 236 tonna búzát ajánlottak fel, de augusztus 12-ig még van lehetőség hozzájárulásra – hangzott el Szarvason, az Központi Búzagyűjtő Napon.

Látványos szekeres felvonulással kezdődött az ünnepség, a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar vezetésével. Dankó Béla országgyűlési képviselő rámutatott, jó helyre került a nap, részben mert Békés megye ezer szállal kötődik a mezőgazdasághoz, részben pedig azért, mert a Szarvas a történelmi Magyarország középpontja. A magyar búza mellé vajdasági kovász és erdélyi só kerül, ami ugyancsak az összetartozást erősíti.

– Ez a program minden évben rácáfol arra, hogy a magyarok képtelenek összefogni – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Tesszük ezt annak ellenére, hogy ma határok választanak el magyart magyartól, az egységes nemzet érdek azonban nem veszett el.

A megyékből és a külhoni területekről összegyűjtött búzaadományt a Mohácson ünnepélyes keretek között egyesítik, a búzát megőrölik, a lisztből pedig elkészítik az augusztus 20-i kenyereket az ország összes megyei jogú városi ünnepsége számára, valamint a budapesti Szent Jobb körmenetre. A liszt egy részét idén is a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítványhoz juttatják el. Újdonság, hogy a határon túli települések mellett idén minden magyarországi megye is kap a lisztből, amellyel a legrászorultabb szervezeteket segítik.

– Megígérem nektek, hogy ezt a lisztet én gyermekmosolyra és a magyar szóra váltom – idézte fel az egyik legszebb pillanatot Korinek László ötletgazda, amit első találkozásukkor Böjte Csaba fogalmazott meg.

Ahogy mondta, az egész egy hétköznapi pillanatban kezdődött, amikor a konyhaasztalnál ülve azon elmélkedett, hogy hol termett a mellette fekvő kenyér alapanyaga, míg felmerült benne a gondolat, hogy milyen íze lehet annak a kenyérnek, amit minden megye búzájából összeöntve készítenek. Ma már a program az összetartozás és a szolidaritás szimbóluma lett, amihez idén újabb ünnep kapcsolódik. Szent Erzsébet napján a megmaradt lisztet szétosztják a szegények között.

– Palika, amíg kenyér van, minden van – osztotta meg Hodálik Pál nagymamája bölcsességét, ami a program alapgondolataként is szolgálhatna. A település alpolgármestere örömét fejezte ki partnerség kapcsán, mert történelmi felelősségnek érzi, hogy a város képviselje a magyarok összetartozását.

Gaál Roland, a Szarvasi Járási Hivatal vezetője kiemelte, a város két nap alatt már másodszor segít a Böjte Csaba vezette alapítványnak, hiszen a Mini Magyarország makettpark augusztus 8-i bevételét is az árvákhoz juttatják el.

Zárásul Seidl Ambrus katolikus plébános, Lázár Zsolt esperes és Pentealler Attila református lelkész közösen áldották meg a színpadra elhelyezett búzát.

Az ünnepséget kulturális és interaktív gyermekprogramok követték, amire a Balkán Fanatik ingyenes koncertje tette fel a pontot.

Vélemény, hozzászólás?

Vadveszély: balesetek Békés megyében

Hangszer nélkül szertefoszlik a szarvasi tehetség álma