in ,

Ünnepélyes keretek között zárult a Csodaszarvas tanoda projektje

10 éve működik a Csodaszarvas tanoda Szarvason. A városban a tanodaprogramot még a Szarvasi Ifjúságért Akciócsoport Egyesület kezdeményezte, majd annak a feladatait az Emberöltő Alapítvány vitte tovább. A hét eleji zárórendezvény után a zárókonferencia a Fő téri Általános Iskola dísztermében került sor.

– A 10 évből olyan 6-6,5 évet pályázati forrásból valósítottunk meg. A közbenső fenntartási időszakokat saját erőből és a meglévő eszközökkel. Ennek kapcsán csináltunk egy olyan szakmai napot ma, hogy beszéljünk arról, hogy társadalmi felzárkóztatás, halmozottan hátrányos helyzet, jövőkép, jövőbeni pályázati lehetőségek – árulta el Tóth Tamásné kérdésünkre a 3. program zárókonferenciája előtt.

Természetesen pályáznak a folytatásra is, mert úgy gondolják, hogy ekkora múlttal, és ilyen lehetőséggel nem szabad nem megpályázni, mondta Tóth Tamásné. A korábbi kiírást visszavonták. Az átdolgozott pályázati feltételek valószínűleg november 30-án kerülnek nyilvánosságra. Ebben remélhetőleg lesz lehetőség egy hároméves intervallumra szóló tanoda fenntartásáért indulni.

A konferenciára előadóként eljött a tanodaprogramok felügyelője, Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára is.

– A felzárkózás szakpolitikának szüksége van olyan szövetségesekre az országban, aki a kormány szakpolitikáját hétfőtől vasárnapig megvalósítja. Ha ez nem történik meg, akkor mindaz amit eldöntünk és elgondolunk, papírra vetünk, csak betűhalmaz marad – mondta.

– Nagyon drága dolog az oktatás, nagyon-nagyon sok pénzbe kerül. Egyetlen drágább dolog van, a nem oktatás. Az rengeteg pénzbe kerül. A társadalmi felzárkózás nagyon komoly adatokkal dolgozik, a stratégiánk –amit 2011-ben fogadott el a kormány,– világszinten is elismertté vált – jelentette ki az EMMI helyettes államtitkára.

A zárókonferenciára eljött Babák Mihály polgármester, aki mindvégig támogatásáról biztosította a programot. Gaál Roland is a díszasztalnál ült. A járási hivatalvezető volt az első tanodaprogram vezetője még a Szarvasi Ifjúságért Akciócsoport Egyesület idejében. Előadók között szerepelt Rejtő Csaba, a Fő téri Általános Iskola igazgatója is, akinek iskolájából került ki a legtöbb tanodás, illetve Némethné Nemes Veronika, a projekt vezetője, valamint Szenes János, az első tanoda indítója.

Vélemény, hozzászólás?

Polgármesteri évértékelővel kezdődött Babák Mihály hétfői sajtótájékoztatója

Pályaválasztási workshop a Vajdában