in , ,

Babák Mihály kapta meg elsőként a Polgárokért díjat

Babák Mihály átveszi a Polgárokért díjat Zalai Mihálytól

Békés megye újraszervezésének 300. évfordulója tiszteletére a Békés Megyei Önkormányzat rendezvénysorozatot indított, amely több programból áll. Múlt pénteken emléktábla avatással, kiállítás megnyitóval és díszközgyűléssel emlékeztek az újraszervezésre.

A megyei önkormányzat célja az, hogy az évforduló kapcsán nyomot hagyjon a lelkekben, az elmékben, tisztelegjen a múlt előtt és előremutasson a jövőbe. Bár Békés megye nyolc évszázada létezi, 300 éve a török hódoltság, majd a kuruc-labanc harcok nyomán elnéptelenedett, szinte lakatlanná vált. Gyula 1566-os eleste után a nemesi vármegye szervezete gyakorlatilag megszűnt. A földek parlagon hevertek, pusztává vált a hajdan termő terület. Azonban egy maroknyi, új hazát kereső „úttörő” a nehézségektől sem tartva újra benépesítette a megyét.

Az újraszervezés „fizikális” nyoma az a Bánfi Gábor szobrász-restaurátor által készített emléktábla, amit a megyeháza falán dr. Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselő, az Országgyűlés korelnöke és Zalai Mihály, a megyei önkormányzat elnöke avatott fel. Az ünneplők ezután Békésen, a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban vettek részt egy kiállítás megnyitóján. A tárlatot korábban a Munkácsy Mihály Múzeumban már láthatták az érdeklődők, „A Szent Koronába visszakebelezett Békés megye török utáni helyreállításának háromszázadik évfordulója” alkalmából összeállított kiállítást az ünnepség alkalmából költöztették ideiglenesen Békésre.

A nap legfontosabb eseménye a Békés Megyei Kormányhivatallal közösen szervezett ünnepi megemlékezés volt, ami a házigazdák köszöntőivel indult: Izsó Gábor Békés város polgármestere, Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott és Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke emelte ki, miért fontos emlékeznünk, mit jelent Békés megye életében, történelmében az elmúlt háromszáz év, mit köszönhetünk eleinknek, és mit kell továbbadnunk az utánunk következő nemzedéknek.

A díszközgyűlés fényét a Békéscsabai Jókai Színház előadása emelte. A műsorban kobozon játszott Baligáné Jankov Gyöngyvér, és a Belencéres Táncegyüttes fiatal tehetségei énekeltek-táncoltak a színpadon. A produkció létrehozásában Tege Antal és a színház színművészei közreműködtek.

A megyei önkormányzat és a megyei kormányhivatal közös eseményének ünnepi beszédét prof. dr. Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora tartotta, aki elmondta, Békés megyei lévén erős kötelék fűzi a megyéhez. Szereti Békés megyét, az itteni tájat, a Körösöket, szeret hazajönni.

A 300 év történetét dr. Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója idézte fel, beszélt arról, hogyan néptelenedett el a megye, és hogyan építették újra Békés megyét az új hazát keresők, akik nem féltek a nehézségektől, a megpróbáltatásoktól, amik rájuk vártak.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése szeptember 10-i ülésén fogadta el a kitüntető díjakról szóló rendeletét, ebben egy új elismerés is szerepel, a Polgárokért díj, amit minden évben egy olyan polgármester kaphat, aki legalább egy cikluson keresztül töltötte be tisztét, és aki Békés megye történelmi hagyományaira építő, települése és a megye fejlődését elősegítő, kiemelkedő közéleti tevékenységet végez, végzett. Ezt a kitüntetést – elsőként – Babák Mihály, Szarvas város polgármestere kapta meg, aki munkássága legfontosabb elismerésének tekinti a díjat.

Az ünnepi események sora ezzel nem áll meg, gyerekeket célzó programok zajlanak. Hamarosan versmondó versenyen Békés megyei, illetve a megyéhez kötődő szerzők műveit idézik fel felső tagozatos általános iskolások és középiskolások, a megye történelméből műveltségi vetélkedőn adnak számot háromfős csapatok, valamint a legkisebbek arról készítettek alkotásokat, miért szeretnek Békés megyében élni. A programsorozat zárásaként a Békéscsabai Evangélikus Kistemplomban barokk zenei koncertet ad a Budapest Saxophone Quartet Bányai Júlia énekművész és Kanyo Dávid fuvolaművész vendégszereplésével.

Vélemény, hozzászólás?

2015-ben is szót fogadtak a motorok Milánnak

Pályakör online pályaválasztási vetélkedő – 300.000 Ft-ot nyertek a szarvasi szakképző iskolások