in ,

Emléktábla-avató, színielőadás, kitüntetések és kiállítás a jubileumi Szent András-napon

November 28-án tartottuk községünk 20. jubileumi rendezvényét. Délelőtt ünnepi szentmise hangzott el a katolikus templomban, majd délután a Hunyadi János Általános Iskola egykori igazgatójára, Greksza Györgyre emlékeztünk és avattuk fel emléktábláját az iskola bejáratánál. Először Hévizi Róbert köszöntötte a megjelenteket, aki kezdeményezője volt ennek az eseménynek. Megható pillanat volt, amikor Greksza György dédunokája Nyemcsok Edina szavalata és unokaöccse, Hevesi Imre dala elhangzott. Dr. Gazsó Ferenc szociológus, községünk díszpolgára köszöntötte és méltatta munkáját. Sokan eljöttek, és koszorút, virágot helyeztek el egykori tanáruk, igazgatójuk, kollégájuk emléktáblájánál.

A megújult művelődési házban folytatódott az ünnepi műsor, ahol a Gődény Színkör mutatta be előadását „Magyar Csillagok II.” címmel. A Bődi Mária által írt, rendezett darab Mátyás király korába repített vissza minket és fordulatos humorral derítette jókedvre a nézőket. Köszönjük a szereplőknek, köszönjük a rendezőnek, hogy időt, energiát feláldozva igazi kulturális élményt nyújtottak. Izgatottan várjuk a következő előadást!

A nap hátralévő részében kitüntető díjak átadására került sor. Az ünnepség levezetője két fiatal hölgy, Bezzeg Ramóna és Székely Alexandra voltak. Először Gaál Roland a Szarvasi Járáshivatal vezetője köszöntötte a megjelenteket. Majd községünk polgármestere, Sinka Imre  „Aranyosi Ervin: Lelki béke” című versrészlettel utalt a korunkat meghatározó rohanó világra és tekintett vissza a 2015-ös évre. Kiemelte, hogy a strand környékén történtek a legnagyobb változások, így felsorolta többek között a kiszolgáló épületet, a megújult kajakház épületét, a sportpálya gyepének felújítását. De utalt az árnyékos pillanatokra is, amikor hirtelen elhunyt Sinka József a kajak klub elnöke, aki méltó névadója lett Vízitelepünknek. Emlékére néhány másodperces néma felállással emlékeztünk. Kihangsúlyozta és megköszönte a civilszervezetek, sportegyesületek munkáját, mellyel öregbítették községünk nevét, és önzetlenül segítették, támogatták az önkormányzat munkáját. Reményét fejezte, hogy ez továbbra is így marad.

Kitüntető díjat kapott:
Sinka Imréné – „Békésszentandrásért Pedagógiai Díj”
Hévizi Róbert – „Békésszentandrásért Kitüntető Díj”
Bodonyi Dóra – „Békésszentandrás Sportjáért Kitüntető Díj”

A legjobb sportolók 2015-ben:
– kajak sportágban – Csépai Barnabás, Ficzere Ferenc, Szekeres Zoltán
– sakk sportágban – Csík Balázs Béla
– labdarúgás sportágban – Borgulya János
– sportlövő sportágban – Lizon János
– társastánc sportágban – Melich Krisztián, Petrás Kíra
– kézilabda sportágban – Petrás Viktória
– karate sportágban – Radics Attila
– kerékpár sportágban – Kanti Dorottya

A díjak átadása után a hagyományos karácsonyi kézműves kiállítás megnyitója következett a könyvtár galériájában. Először Szabó Edit az egyesület elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd Szabó Alexa, Ecseri Ádám, Ecseri Roland és Friderikusz Péter csodálatos karácsonyi zenés előadását hallgathattuk meg. Az egyesület elnöke egy is ajándékkal köszönte meg a kiállítóknak, hogy munkájukat elhozták és bemutatták.

A kiállítással egybekötött karácsonyi vásár december 18-ig tekinthető meg.

Ismét elmondhatjuk, hogy sikerült méltó módon megünnepelnünk a község névadójának neve napját Békésszentandráson és igazi jubileumi ünnepség volt.

Benedek Erika

Vélemény, hozzászólás?

A Szarvasi Vízi Színház

Külön elismerésben részesült a Szarvasi Vízi Színház a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatán

Könnyű sérüléssel járó baleset Szarvason