in , ,

A szlováktól a duális képzésig

Lassan finiséhez érkezik a továbbtanulási lapok kitöltése, feltöltése. Bizonyára vannak még bizonytalan tanulók, akik nem döntötték el pontosan, merre szeretnének tovább menni.

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium nagy hangsúlyt fektet arra, hogy tanulóinak igyekezzen a legtöbb információt megadni a választás megkönnyítésére. Még november során a Szegedi Tudományegyetem 12 kara jött el iskolánkba és mutatta be a lehetőségeket, a bejutás feltételeit. Itt az érdeklődő végzős, illetve 11-es tanulók egy színes workshop keretében kaphattak  hasznos információkat.

Január 11-én a szülőket vártuk iskolánkba, ahol Kitajkáné Szántai Mária, a gimnázium igazgatója ismertette a szülőkkel, végzősökkel a felvételi jelentkezés menetét, fontos időpontokat, esetleges változásokat mindent példákkal szemléltetve. Azt előadás anyaga megtekinthető iskolánk honlapján: www.vajdaevang.hu

Január 14-én a SZTE Szlovák Tanszékének képviselői, Dr. Tuska Tünde tanszékvezető és Stanislava Zajacová nyelvi lektor kereste fel iskolánkat. Nagy érdeklődés övezte a tanszék bemutatkozását, hisz szeptembertől iskolánkban is beindult a szlovák nyelv oktatása. A Szlovák Általános Iskolából jövő tanulóink szívesen választották ezt a nyelvet, hisz a biztos alapokra tovább tudnak építkezni, sőt a nyelvet oktató tanár személyében sem történt változás!

Január 18-án városunk két felsőoktatási intézményét hívtuk meg a végzős tanulóinkhoz. Először dr. Glózik Klára, egyetemi adjunktus ismertette a Szent István Egyetem Tessedik Campuszán meghirdetett szakokat, majd Kovács Katalin, a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara Tanulmányi Osztályának vezetőjétől tudhattak meg tanulóink fontos információkat a felvételivel kapcsolatban.

Délután folyamán a Kecskeméti Főiskola / szeptembertől egyetem!/ képviselői tartottak rövid videofilmekkel színesített előadást és ismertették az induló szakokat. Még az éppen nem reál beállítású tanulók is kedvet kaphattak az érdekes karok bemutatása láttán, hallatán. Igen csak felkeltették az érdeklődést a jármű-, mobil-, robotfejlesztő szakirányok. Ezen a főiskolán nagyon jól bevált a német rendszer alapján működő duális képzés. Itt a tanulók nem csak elméleti oktatásban részesülnek, hanem betekintést nyerhetnek a munka világába is, természetesen fizetés ellenében. A főiskolának közel 60 céggel van szerződése, többek között a Mercedesszel. A főiskolán végzett tanulók többsége állásajánlatot is kap a cégektől.

Január 21-23. között Budapesten a Syma Csarnokban Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás lesz, ahová a szervezők a továbbtanulni szándékozó tanulókat várják.  Aki még nem döntött, itt is fontos információkhoz juthat.

Reméljük, hogy mindenkinek tudtunk, tudunk segíteni és megtalálják diákjaink a számukra legmegfelelőbb képzési formát, egyetemet, főiskolát.

Mészáros Tünde igazgatóhelyettes

Vélemény, hozzászólás?

Kozák Ádám

Pakk helyett vastapsot kapott a szarvasi Nyilas Misi

Tíz terméket tulajdonított el egy szarvasi áruházból