in , ,

Készülnek a robotok a Vajdában

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium sikeresen pályázott a Nemzeti Tehetség Program keretében, és így útjára indíthatott egy tehetséggondozó szakkört. Ennek során a kiválasztott tanulók megismerkedhetnek a robottechnika, a programozás alapjaival. A program segítségével a korábban beszerzett LEGO MINDSTORMS EV3 készletekhez további szoftvereket, és eszközöket vásárolhat az iskola, továbbá a programban résztvevő tanulók több tanulmányúton vehetnek részt az iskolai foglalkozások mellett.

Az előkészületek után elkezdődött a készletek használatba vétele, az első alapmodellek elkészítése. Ami talán a felnőtteknek fejtörést okozhat, az a LEGO-n felnőtt nemzedék számára szinte gyerekjáték. Így már az első foglalkozáson is mozgásba tudtak hozni néhány robotot. Persze a neheze ezután jön, hiszen önálló ötletekkel, egyedi tervek alapján kell majd különböző problémákat megoldó robotokat készíteniük, és az ehhez szükséges programot megírni. A bonyolult mozgásformák megtervezésekor a robotok az információkat érzékeny érzékelők, szenzorok útján gyűjtik be, és ezen adatok alapján lehet mozgásukat, tevékenységüket szabályozni.

Az első tanulmányúton is túl vagyunk. Jó kapcsolatokat ápolunk a békéscsabai Belvárosi Gimnáziummal, ahol szintén működik Öveges laboratórium, és ahol már néhány éve működik hasonló program. A kis csapat ellátogatott ide, és az ott dolgozó kolléga, és tanulók tapasztalatait igyekezett megfigyelni. Láthattunk már kész, működő robotokat, ötleteket kaptunk megoldandó problémákra. Végül a két csapat közösen is elkészített néhány robotot. A mobiltelefonokra letöltött alkalmazás segítségével távirányított robotokkal már rögtönzött foci bajnokságot is tartottunk.

Az itt szerzett tapasztalatok birtokában alig várjuk, hogy a jövő héten folytathassuk a munkát saját iskolánkban.

A program keretében a szakköri foglalkozásokon túl egy szegedi, és egy kecskeméti kirándulásra, valamint több bemutatóra is sor kerül, ahol a diákok bemutathatják elért eredményeiket az érdeklődőknek.

Kitajkáné Szántai Mária igazgató

Vélemény, hozzászólás?

Ételosztással nyitott és zárt az ökumenikus zimahét

Nemcsényi Aliz és Oláh Márkó

Szarvasi siker az egri IX. Országos Ifjúsági Szólótáncverseny döntőjén