in , ,

Csillagásztávcsövekkel gazdagodott a szarvasi könyvtár

Örömteli eseménnyel kezdődött a szarvasi amatőr csillagászok előadása péntek délután, aminek évek óta a Városi Könyvtár ad otthont. A csillagos égbolt rajongói mintha érezték volna, hogy különleges alkalomnak lehetnek tanúi, szokatlanul nagy számban jöttek el erre az alkalomra.

Az örömre az okot az a két távcső adta, amit a szarvasi Városi Könyvtár nyert egy pályázaton a tavalyi év végén. Vezetője, Baginé Tóth Erika kiemelte, hogy a beszerzést az intézménye berkein belül már több éve működő csillagász klub tevékenysége indokolta, de csak most, a pályázat keretében nyílt alkalom arra, hogy megvásárolhattak egy 200/1000 mm-es optikával rendelkező tükrös távcsövet, és egy különleges, 60 mm-es optikával rendelkező Coronado hidrogén-alfa naptávcsövet, melyek a könyvtár számára új, a természettudományok oktatásához kapcsolódó rendezvények lehetőségét jelentik. Köszönetet mondott a szakkör vezetőjének, Szklenár Tamásnak és Bagi László asztrofotósnak az eszközök kiválasztásában és összeállításában nyújtott szakmai segítségükért.

Szklenár Tamás elárulta, hogy az országban csak két komolyabb naptávcső van. Különleges szűrők tömkelegén keresztül biztonságosan figyelhetik majd meg az érdeklődők a fotoszférát és a napkitöréseket. A a 60 mm-es, nagy felbontású távcső képét akár ki is tudják vetíteni élőben, hogy minél többen élvezhessék a látványt.

A könyvtárban egy teljesen felújított helyet is tudnak biztosítani a csillagászklubnak, mondta Baginé Tóth Erika, ahol interaktív tábla, és kényelmes bútorok biztosítják az előadó és a klubtagok komfortját.

A délután témája a kézzelfogható világegyetem volt. Az elmúlt másfél évben Szklenár Tamás komolyan kezdett foglalkozni a meteoritok gyűjtésével, ami az amatőr csillagász jelenének egy újabb ága, mondta bevezetőjében. Előadásán bemutatta gyűjteményének legféltettebb és kevésbé féltett darabjait, köztük olyanokat, amik már bolygónk kialakulása előtt is régen úton voltak, hogy majd négy és fél milliárd évvel vagy sokkal annál is később telibe találjanak egy csillagászati léptékkel nézve nulla méretű golyót, aminek a lakói majd a Föld nevet adják. Ezeket a darabokat a bennszülöttek most meg is foghatták.

Vélemény, hozzászólás?

Méhnyakrák: Tudjunk róla, tegyünk ellene

A legjobb mezőnyjátékos, Harsányi Viktor

Három győzelemmel hazai siker a 16. Csery-emléktornán