in , ,

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek a Székelyben

Iskolánk kiemelt figyelmet fordít arra, hogy megemlékezzünk történelmünk jeles napjairól és kevésbé dicső eseményeiről. Így tettünk február 25-n is, amikor a kommunizmus áldozatairól emlékeztünk meg. A magyar országgyűlés 2000. június 13-n az 58/2000. (VI.16.) számú határozatában fogadta el, hogy február 25-e a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. 1947-ben ezen a napon mentelmi joga ellenére letartóztatták és a Szovjetúnióba hurcolták Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Nyolc évet töltött fogságban a GULÁG-on, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében raboskodott. Bűne a kommunistákkal szembeni kiállása volt. Letartóztatása a szabadságjogok, a demokrácia semmibevételének jelképévé vált, ami az első lépés volt az egypárti diktatúra kiépítése felé.

A kommunizmus fekete könyve kb. 100 millióra teszi a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon. Kelet-Közép-Európában az éhínségben, munkatáborokban, kivégzésben elhunyt áldozatok száma eléri az egymilliót, de a rendszer áldozata az a sok tízezer ember is, akiket testileg, lelkileg megnyomorítottak, kínoztak, megbélyegeztek.

Ezért is nagyon fontos, hogy a fiatalok figyelmét felhívjuk a korszak történéseire és a tanulságok levonására.

Iskolánkban power pointos bemutató keretében emlékeztünk az áldozatokra, majd a 10.G osztály tanulóival a Körös-parton álló kopjafánál helyeztük el az emlékezés virágát – 10 óráig sajnos egyedüliként a városban.

Tóthné Lipták Erzsébet
történelemtanár / GYSZC Székely Mihály Szakképző Iskola

Vélemény, hozzászólás?

Dósa Zsuzsa

Dósa Zsuzsa Johanna szerepében

Mesébe illő történelem