Connect with us

Szarvas

Repüléstörténettel zárul a háromrészes előadássorozat az I. világháborúról

Szenes János
Szenes János

Roszik Zoltán igazgató ötletére egy három előadásból álló minisorozatot hallgathatnak azok az I. világháború iránt érdeklődők, akik ellátogatnak a Tessedik Sámuel Múzeumba.

Az első előadást még március elején Szenes János tartotta, aki száz évvel ezelőtt megesett apró emberi történeteket hozott el közönségének. Ezek szarvasiakról szóltak, akik vagy a fronton teljesítettek szolgálatot, vagy a hátországban élték meg az első világégés napjait. Szenes János igyekezett kerülni a háborús események elemzését, hiszen arra Kudlacsek Zsigmond történész, mezőtúri történelemtanár volt hivatott második előadásában, ezért ő az akkori Szarvas életéről, a piaci kofák garázdálkodásáról, a városban elszállásolt hadifoglyokról beszélt, de kiment a frontra is Pilinszki tanító után.

Egy héttel később ellenben komoly hadtörténeti puttonyt akasztott a megjelentek nyakába a szakember. Bevezetőjében elmondta, a „nagy háborúnak” is nevezett I. világháború rengeteg olyan helyzetet teremtett, amely korábban nem fordult elő. A fejlődő haditechnika nagyban átalakította a harcászatot és a hadászatot is, elég csak az 1883-ban megjelent Maxim-géppuskára gondolni, ami a gyalogság hadviselését tömegesen átalakította.

– Addig a férfias erénynek és a katonai büszkeségnek a része volt, hogy valaki szembenéz a puskacsővel. Rettentő nagy gyávaságnak számított, ha valaki elhajol vagy arrébblép. A technika fejlődését követően ez azonban egyenlő lett volna az öngyilkossággal – szemléltette egy jellemző példával a 19. század végére kialakult helyzetet.

Kitekintésként elmondta, a háború következményei is végzetesek voltak. A történész szakma ugyanis azt állítja, hogyha nem lett volna I. világháború, vagy még időben véget vetnek neki, elkerülhető lett volna a fasizmus és a kommunizmus is. A négy évig tartó embertelen öldöklés ára azonban az erőszak állandósulása lett, amit később – a háborús hadvezetés analógiájára – a vezérkultusz követett.

A minisorozat utolsó eseményén, március 25-én, pénteken, 17 órától Takács Miklós az akkori repüléstörténetről fog beszélni. Érdekes előadásnak ígérkezik.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

A járványhelyzet miatt csúszhat a múzeum tervezett nyitása

Szarvas

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva) Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Naplemente Szarvas és Szentandrás határán

Virtuális turista

A rovatot támogatja:

Archívum

2016. március
h k s c p s v
« feb   ápr »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect