in , ,

Benkás tehetségműhely: Játszva a sikerekért

Március 25-e Bartók Béla születésnapja a Tehetséges Magyarországért Alapítvány kezdeményezésére lett a „Tehetség Napja”.

Iskolánk ebben a tanévben márciust a tehetség hónapjának szentelte, a sportversenyektől az énekversenyen át és természetesen matematika versenyeken is összemérhették tudásukat tanítványaink.

A Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola évek óta előtérbe helyezi a matematikaversenyeken való részvételt. Ebből a tárgyból főleg a második félévben zajlanak a fontosabb megmérettetések.

Januárban két tanulónk, Janowszky Viktória és Frankó Dániel jutott be az Országos Varga Tamás Matematikaversenyen. Majd februárban a Zrínyi Matematikaverseny megyei eredményhirdetésére öt tanulót és tanáraikat hívták meg. Medvegy Zalán 2. osztályos tanuló 2. helyezést ért el, Szpisjak Zsófia negyedikes tanuló 1. helyezett lett, mindketten részt vehettek az országos fináléban Kecskeméten. A nyolcadikos Janowszky Viki szintén ezüst éremmel nyakában tért haza. Gál Zsófia 4.b osztályos tanuló 10., Szpisjak Bence 5.a osztályos tanuló pedig 9. lett.

Évek óta részt veszünk a „Sárrét Kis Matematikusa” versenyen az 5-6. évfolyamos gyerekekkel. Itt 4-4 fő alkot egy csapatot, és egyéni eredményeik összesítésével értékelik őket. A mi kis csapatunk a 2. helyet érte el. A csapat tagjai: Hajduch Nándor, Szilágyi Anica, Szpisjak Bence (egyéni 3.helyezett), Sztricskó Zoltán, Csasztvan Angyalka (egyéni 5.hely), Egri Dóra (6.hely), Mester Dóra (4.hely) és Szilágyi Áron (7.hely). A hetedikes és nyolcadikos korosztály Mezőberényben a XVI. Nemzetközi Matematikaversenyen vett részt, ahonnan három kupával tértek haza. Korosztályonként is, és iskolaként is a legeredményesebbek lettek. A hetedikesek közül 1. Frankó Dániel, 3. Kutas Csaba, csapattag volt még Ambrus Attila és Lázár Dániel, a nyolcadikosok között 1. Janowszky Viktória, 2. Opauszki Kata a csapat tagjai még Aszódi Petra és Fabó Csenge.

A Nemzetközi Kenguru Matematika Verseny megyei fordulóját iskolánkban írták tanulóink, ahol a negyedik osztályosok szerepeltek a legjobban. Szpisjak Zsófia 2., Schwarz Réka 3. és Gulyás Gergő 6. helyezést ért el. A harmadikos Teremi Samu 7. helyezett lett. Az ötödik osztályos Szpisjak Bence 3. lett, Frankó Dániel 7. osztályos tanuló 6, Kutas Csaba 12. és Új Dorka 14.helyezést ért el. A nyolcadikosok közül Fabó Marcell 8., Janowszky Viktória 9., Hankó Gergely  12.és Gazsó Hanna 14. helyen végzett.

Gratulálunk a diákoknak és felkészítőiknek: Kriska Zsuzsa és Sztrehovszki Mária tanítónőknek, Juhászné Kurucz Edit, Révész Éva és Szabó Józsefné tanárnőknek.

Természetesen az ilyen eredményekhez a tehetség mellett nagyon sok szorgalomra, kitartásra és munkára van szükség. A Benkában működő tehetségműhelyekben kitartó munka, és nagyon sok feladat megoldása mellett játékos logikai feladatokkal is megismerkednek az érdeklődő, nemcsak kiváló matematikai tudással rendelkező tanulók is. Célunk a versenyeztetés mellett a matematika tantárgy megszerettetése, amihez nagyon sok logikai játék áll rendelkezésünkre.

Már az alsó tagozaton ráhangolódnak a gyerekek a megmérettetésre, szívesen vesznek részt különböző versenyeken. A felső tagozat feladata az elmélyítés, és a feladatok kapcsán a problémamegoldó képesség, logikai készség fejlesztése.

Ha elérjük, hogy egy matematikai-logikai problémát játszva oldunk meg, akkor közelebb kerülünk a tantárgy szeretetéhez. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a matematikával nehezen megbirkózó tanulók is sokat léphetnek előre a játékok segítségével. Iskolánk tanárai szívesen betekintést nyújtanak a szülők számára minden évben nyílt hét keretében ezekre a tehetséggondozó foglalkozásokra.

Révész Éva tehetségműhely-vezető

Vélemény, hozzászólás?

Csoda történik: Minél többet adsz, te magad annál gazdagabb maradsz

Gajdos Attila és Kopcsjak Tamás

Igazi nemzeti konzultációt hirdet a Jobbik