in ,

Posztolj verset: Versfát állítottak a költészet napja tiszteletére

A tojásfa ötletén felbuzdulva, néhány méterrel távolabb újabb fa öltözött díszbe. Az adventi időszakban fénysorral bevont ágak április 11-én színes papírfüzérrel egészültek ki, az egyes lapokra pedig verseket nyomtattak. Az eredeti gondolat a Gittegylet.com fejéből pattant ki, és óriási népszerűségnek örvendett. Az országos akcióra a tavalyi évben Tajvantól Skócián, Olaszországon át Új-Zélandig több mint 20 országból és a legelképesztőbb helyekről érkeztek fotók.

A kezdeményezés lényege, hogy bárki kiragaszthatja egy engedélyezett közterületre az általa kedvelt költeményt, rámutatva ezzel, hogy még ma is nagy az irodalomszeretők tábora.

A Tessedik Sámuel Múzeum már az előző évben sem bízta a véletlenre. Összegyűjtöttek egy csokorra valót klasszikus és kortárs szerzők tollából, és elhelyezték a város frekventált utcáin. A forgatókönyv idén sem változott, mindössze egy új színfolttal gazdagodott. Első útjuk ugyanis a Zenepavilon mellett álló fához vezetett, ahol nemzeti színű szalaggal tekerték körbe a vaskos törzset. Hamarosan a laminált lapok is előkerültek, a szivárvány színeiben pompázó felületek pedig egyre több tekintetet irányítottak erre a területre.

– A magyarok közül nagyon szeretem József Attilát és Nagy Lászlót, de közel áll a szívemhez Charles Bukowsky is – mondja egy főiskolás hallgató, amint épp évfolyamtársával az oldalán bátortalanul szemügyre veszi a szokatlan köztéri látványosságot. – Tetszik az ötlet, szerintem én is hozok egy verset – teszi hozzá, miután átfutja a sorokat.

Horváth Mariann és Tóth Lilla, az intézmény munkatársai már 2015-ben is elégedetten nyugtázták az érdeklődést. Több mint 70 költeménnyel színesedtek Szarvas utcái, amiket a posztolók a múzeum honlapjára is feltöltöttek.

– Azt vesszük észre, hogy az idősebb korosztály gyakrabban veszi elő a verseskötetet. Az óvodában és az iskolában természetesen még rendszeresen forgatják őket, felnőttkorra azonban sokszor feledésbe merülnek. Ezért fontos, hogy legyenek ilyen napok, amik felhívják a figyelmet a költészet szépségeire – összegzi tapasztalatait a múzeumpedagógus.

Az akció egy teljes hétig, vagyis április 18-ig tart. Ha pedig a múzeumi dolgozók lelkesedése kitart, az is előfordulhat, hogy május elején egy szalagokkal borított májusfa csatlakozik a szimbolikus növények sorához.

Vélemény, hozzászólás?

A Felvidékről kitelepített magyarokra emlékeztek Csabacsűdön

Szakmai nap a GFF gyakorlóóvodájában