in , ,

Mihály Mariann: A legszebb, a legjobb dolgainkat igyekszünk megmutatni

A Mittrovszky-kastély
A Mittrovszky-kastély

Egy kis szarvasi városnézésre hívta a szarvasi vendéglátósokat, attrakció-tulajdonosokat a Körös-menti Turisztikai és Kulturális Egyesület vezetése. A meghívás szerda délutánra szólt, amikor az útvonalon az egyesület minibuszával vitték körbe az érdeklődőket, miközben a hangszórókból szólt az információ.

– Azért hívtuk el a helyi szolgáltatókat, legyenek vendéglátósok vagy bolttulajdonosok, mert az volt a tapasztalat, hogy náluk igen sok turista megfordul a nyári szezonban, és érdeklődnek a látványosságok és attrakciók iránt – mondta Mihály Mariann, a Körös-menti Turisztikai és Kulturális Egyesület titkára. A korábbi évek azt mutatták, hogy ezen szolgáltatók többsége képben van, de az újdonságok tekintetében néha vannak homályos foltok. – Innen jött az ötlet, hogy bemutatjuk nekik a saját városunkat, és ugyanazon az útvonalon végigvisszük őket, amin a turistákat, és az út során meghallgathatják ugyanazt az online idegenvezető rendszert, ami beszél az attrakciókról. Ez úgy lett felépítve, ahogy az útvonalon halad a városnéző busz.

Ebből még a szarvasiak is megtudhatnak sok olyan részletet pl. a Mittrovszky-kastélyról vagy az Árpád Szállóról, amit még ők sem hallottak.

– Nagyon lényeges, hogy a marketing-koncepciónkat aktualizáltuk. Nagyon nagy hangsúlyt fektettünk az idén arra, hogy Szarvas a Történelmi Magyarország közepe. Az országban egy ilyen van, és az pont nálunk van, ezért ezt hangsúlyozva úgy gondoltuk, hogy muszáj, hogy megmutassuk a műemléket, ami ezt szimbolizálja – árulta el az egyesület titkára. Azt is elmondta, hogy ezért is fontos az, hogy ott olyan körülmények legyenek, mert akkor éri meg elvinni oda a turistákat.

Az indulás mindig a Vízi Színháztól történik, majd a Szabadság utcán a Cervinus Teátrumig, a Béke-Kossuth-Vajda-Vasút utcán a Kacsatóig vezet az út az eredeti tervek szerint. Ha ott az útviszonyok engedik, azaz el lesz simítva a terület annyira, hogy a viszonylag alacsony minibusz el tudjon menni tengelytörés nélkül, akkor a Fövenystrand és a Kacsató között mennének ki az Üdülő sétányra, majd az egyik betonozott úton a Malom utcán a Történelmi Magyarország közepéig. Az oda vezető útvonal mellett még lenne némi igény a rendrakásra, például polgármesterünk pleisztocén korból gondosan megőrzött ősfás arborétuma elé valaki egy kupac holocén kori leletet helyezett, nyilván jobbító szándékkal – de csúnya. Innen vissza a Malom–Strand-Volt Zalka Máté, ma Szent István utcákon a Vasúton a Deákig és onnan a Szabadság utcán ki a városból a Szarvasi Arborétumig, ill. a Mini Magyarországig, majd a Körösvölgyi Állatparkig. Onnan a legrövidebb úton vissza az Vízi Színházig.

Tavaly az Arborétum utcán haladtak a Pepikert felé, de ott állandó probléma volt a sorompóval. Az az útvonal sokkal hangulatosabb volt, mint a 44-esen a kamionok gázfröccsében döcögni. A Körösvölgyi Állatparkkal is még egyeztetni kell, hogy ha már megteszik azt a kitérőt, akkor legalább egy-két állatot lássanak is a turisták, hogy legyen kedvük visszamenni és megnézni a többit is. Csakúgy komoly fejtörést okozott az útvonal összeállításában, a Vasút utca lepukkant, ablak nélküli házainak kérdése is, mert ezek nem azok a kövek, amire városmarketinget építeni lehet.

Az idei turisztikai szezon hamarosan kezdődik, így fogy az idő az észrevételezett szépítésekre, de Mihály Mariann ma elárulta, hogy néhány ügyben sikerült már egyeztetni a hivatal illetékeseivel, akik pozitívan álltak kéréseikhez.

Vélemény, hozzászólás?

Megyegyűlés –közrendről, közbiztonságról tájékozódtak a képviselők

Soltész Miklós, egyházi, civil és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár

A nemzetiségek nem gyengítik, hanem erősítik hazánkat