in , ,

A nemzetiségek nem gyengítik, hanem erősítik hazánkat

Soltész Miklós, egyházi, civil és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár
Soltész Miklós, egyházi, civil és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár

A nemzetiségek megmaradása három pillértől, a családtól, a közneveléstől és az egyháztól függ – derült ki az április 13-én tartott nemzetiségi konferencián. A Gál Ferenc Főiskola jó példa a két utóbbi terület összekovácsolására, hiszen a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartása alatt működő intézmény több mint ötven éve foglalkozik nemzetiségi képzéssel.

Lipcsei Imre, a főiskola dékánja köszöntőjében elmondta, a német, román, szlovák szekciót átfogó konferenciát ötödik alkalommal hívják össze, fókuszba állítva a pedagógia aktuális kérdéseit és feladatait.

A nemzetiségi támogatás az elmúlt hat év során 2,5-szeresére, 3,2 milliárd Ft-ról 8 milliárdra emelkedett, amiben benne vannak a szülőföldükre való eljutás, egyházi intézményeinknek a felújításai és a közneveléshez tartozó törekvések is – emelte ki beszédében a kormányzati politika fontos döntéseit Soltész Miklós egyházi, civil és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár. Hozzátette, kézzelfogható a növekedés a fenntartott intézmények számának tekintetében is. A tíz fenntartó önkormányzat a korábbi 12 helyett ma már 60 köznevelési intézményt működtet, a tanulók száma pedig 3100-ról közel 9 ezerre emelkedett.

– Nem gyengíti, hanem erősíti hazánkat, hogy az itt élő, őshonos nemzetiségek nagyobb támogatást kapnak, hogy megtalálják az identitásukat, megerősítsék magukat, nyelvüket, kultúrájukban, hitükben egyaránt. Biztos vagyok benne, hogy ez a Kárpát-medencében vagy azon túl lévő anyaországokkal való kapcsolat erősítését is szolgálja – húzta alá.

Dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke továbbfűzve a gondolatsort rámutatott, a hármas identitás, a kereszténységhez, a kisebbségi és a többségi nemzethez való tartozás identitása tökéletes szinkronban állhatnak, gazdagítva ezzel a személyt és az egész társadalmat.

Dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora utalt Käfer István, a hunaro-szlovakológia atyjának szavaira, aki szerint a napi létezés része a nemzetiségi kultúra átadása, ápolása, minél inkább elmélyültebb kutatása.

– Talán soha nem volt ennyire fontos, hogy Európa népei, ill. ennek a térségnek a nemzetiségei összefogjanak, hiszen újabb kihívások fenyegetik Európát. Ezt pedig összefogás nélkül nem lehet megoldani – emelte ki Dankó Béla országgyűlési képviselő.

A statisztikai adatokat illetően elmondta, ebben a térségben 8,1% vallotta magát valamilyen nemzetiséghez tartozónak, akik már nagyon régen itt élnek. A nemzetiségek képesek békében, egymást erősítve építeni a megyét, ezt a gyakorlatot pedig az ország többi részének is a figyelmébe ajánlotta.

Babák Mihály polgármester – a Századvég Alapítvány rendezvényén hallottakat magával hozva – cselekvésre intette a Kárpát-medencében élő kormányokat. Ha ugyanis nem így tesznek, a fennmaradásuk, a létük kerül veszélybe. A konferencia egyik jelentőségét abban látja, hogy megtanítsuk egymást a Szent István-i gondolatokra: a hitre, a reményre, a szeretetre, a békességre és egymás tiszteletére.

A köszöntők sorában helyet kaptak hazai nemzetiségi vezetők és a megyei kormányhivatal képviselőinek szavai is. A beszédeket a battonyai, eleki és a szarvasi nemzetiségi iskolák zenés műsorra szakította meg, a nyitórendezvényt követően pedig átfogó szekcióülések zajlottak, szlovák, román és német nyelven.

Vélemény, hozzászólás?

A Mittrovszky-kastély

Mihály Mariann: A legszebb, a legjobb dolgainkat igyekszünk megmutatni

Vízi Színház

Vízi Színház: Nyári program 71 napra