in , ,

Az első magyar, laktózmentes mozzarella a Szarvasi Mozzarellától

Az idén 25 éves, a friss, olasz típusú sajtok területén piacvezető Szarvasi Mozzarella Kft. májustól, laktózmentes mozzarellát hoz forgalomba. A Szarvasi Mozzarella Laktózmentes (100g-os és 100g-os mini) változatainak bevezetésével a speciális étrendet igénylő vásárlók kiszolgálása, és a cég piacrészesedésének további növelése a cél.
Az alapítás óta nyereségesen gazdálkodó vállalkozás tavalyi árbevétele megközelítette az 5 milliárd forintot, a volument tekintve az idei évre 10% körüli növekedést tervez, és a közeljövőben további termékeinek laktózmentes változatát is forgalomba hozza.

A legújabb termékfejlesztés oka: a növekvő igény a laktózmentes termékek iránt. A laktózérzékenység oka a tejcukor (laktóz) lebontásához szükséges laktáz enzim nagyon alacsony szintje vagy teljes hiánya a szervezetben. A Szarvasi Mozzarella olyan mozzarellát fejlesztett, amelyet a hiányzó enzim hozzáadásával laktózmentessé tett, így a termék laktóztartalma az előírásnak megfelelően kevesebb, mint 0,1g/100g. Fogyasztásával a tejcukor érzékenyek is teljes biztonságban élvezhetik az igazi mozzarella ízt. A laktózintolerancia három főbb csoportja ismert: a veleszületett laktózintolerancia, amikor már újszülött korban is képtelen a szervezet a laktáztermelésre; az elsődleges laktózintolerancia, ami az életkor előrehaladásával fokozatosan csökkenő laktázszint miatt alakul ki; a másodlagos laktózintolerancia, amelynek esetén környezeti faktorok (pl. bélnyálkahártyát érintő fertőzéses megbetegedés) zavarják a laktáz enzim termelését. Az érintettek nagy része hazánkban is az utolsó két típusba tartozik. A laktózintolerancia jelenléte a világban 7-20% körüli, de jelentős eltérést mutat földrajzi elterjedtsége. Előfordulása az afrikai és ázsiai népcsoportok között akár 90%-os is lehet, Európában északról dél felé haladva növekszik, a skandináv országokban mindössze 2-3% körüli. Magyarországon a felnőtt lakosság közel harmadánál jelentkeznek gyomor-bélrendszeri tünetek minimális, illetve kis mennyiségű tejtermék fogyasztása esetén.

TUDTA-E, HOGY
• a tejcukor egy diszacharid, amely glükózból és galaktózból épül fel. Ebben a formában nem tud felszívódni, csak bontást követően;
• a tejcukor bontása a vékonybélben történik, a laktáz enzim által;
• 1 dl tehéntej 5 g tejcukrot tartalmaz;
• takarmányozással nem befolyásolható a tehéntej laktóztartalma;
• tejcukortól mentesnek (laktózmentes) tekinthető minden olyan élelmiszeripari termék, amely tejcukortartalma a 0,1 g/100 g vagy a 0,1 g/100 cm3 értéket nem haladja meg;
• a laktózmentes tejben elbontva található meg az 5 g cukor (a cukorbetegeknél ezt be kell számítani);
• tejcukrot nemcsak élelmiszerek tartalmazhatnak, hanem étrend-kiegészítők, homeopátiás készítmények és gyógyszerek is.

A laktózintoleranciával élőknek megoldást nyújt – a legjobb természetes kalciumforrást – a tejet és tejtermékeket tartalmazó laktózszegény étrend. Ennek betartását az egyre szélesebb választékban kapható laktózmentes tej és tejtermékek segítik, amelyhez most a Szarvasi Mozzarella az új, laktózmentes mozzarelláival csatlakozik.

Vélemény, hozzászólás?

Furár Róbert gólja

Egy tucattal válaszoltunk a kovácsházi gólra

Kituljak Eszter és Katajkáné Szántai Mária

„Diákbarát” volt az idei matematika érettségi