Connect with us

Szarvas

Amit az igazi Indiana Jones-okról tudni kell

A régészeket a leggyakrabban a mesebeli Indiana Joneshoz hasonlítják, ill. kellemetlenkedő, építkezéseket hátráltató személyként él sokak képzeletében. Ezeken a tévhiteken szeretne változtatni a régészet napja, amely elméleti és gyakorlati ismeretekkel igyekszik közelebb hozni a generációkat a tudományághoz.

A Tessedik Sámuel Múzeum egy héttel elébe ment a hivatalos – május 27-28-i – dátumnak, megteremtve a lehetőségét, hogy az érdeklődők a későbbiekben több országos programba is bekapcsolódhassanak. Május 17-21-e között kiemelten az iskolás korosztályt invitálták, akik kincskereső túrán, mini régészkedésen vehettek részt, és a terület érdekességeibe is bevezették őket.

– Az idei év központi kérdése volt, hogy honnan tudjuk, hogy hol kell ásni, ill. honnan tudjuk, hogy ott ásni kell – ismertette az előadás kiindulópontját Gulyás András. A régészről ugyanis mindenkinek az jut elsőként eszébe, hogy ás. De az, hogy miért éppen azon a helyen, gyakran nem tudjuk. A bevezetőben ezért megismertetem a gyerekekkel a régészet törvényi és jogi hátterét, valamint arról is szót ejtek, milyen kutatások előzik meg a feltárásokat.

Érdekességként elhangzott, hogy a legritkább esetben fordul elő, hogy ún. tervásatásra kerül sor. A szakember ilyenkor egy tudományos kérdésre keresi a választ. Ehhez „csupán” feltárási engedélyre és pénzre van szüksége, ami azonnal meg is magyarázza az alacsony esetszámot. A leggyakrabban törvényi előírásnak engedelmeskednek.  Eszerint minden építkezés előtt, ami lelőhely környékén található, régészeti feltárást vagy megfigyelést kell végezni.

Miközben a középiskolások az emeleti kisteremben mélyedtek el a sokoldalú tevékenység rejtelmeiben, addig egy általános iskolás csoport kincskereső körútra indult az intézmény tárlatai között. A csapatoknak alapos megfigyelőképességre és gyorsaságra volt szükségük, hogy helyesen töltsék ki a számukra összeállított feladatlapot.

– Amióta tanítok, nagyon fontosnak tartom, hogy életközelben kapjanak ismeretet a gyerekek. Az ötödikeseket mindig elhozom a múzeumba, és nagyon pozitívak a visszajelzések – mondja Csicselyné Korbely Zsuzsanna pedagógus a sikeres hadműveletet követően.

A gyereksereg is láthatóan elégedetten távozott, hisz a kaland során hasznosíthatta a nemrég tanult ismeretanyagot is.

– Most vettük a honfoglalást, ezért néhány kérdésre könnyebben tudtunk válaszolni. Nagyon tetszett egy régi bronzkori edény, de egyébként is szeretem a történelmet, mert megismerjük a múltat – mesél frissen szerzett élményeiről Bohus Ákos, a Szlovák Általános Iskola tanulója.

A régészet napjaira előzetesen 10 csoport jelentkezett, vagyis néhány nap leforgása alatt közel háromszázan fordultak meg a múzeumban.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán) Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán)

Csodálatos cirkusz

Színház

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva) Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Naplemente Szarvas és Szentandrás határán

Virtuális turista

A rovatot támogatja:

Archívum

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect