in , ,

„Van beleszólásod!” – Vajdások a Parlamentben

2016. május 27-én ötödik alkalommal rendezték meg a „Van beleszólásod!” Parlamenti Ifjúsági Napot az Országházban. Ez alkalommal a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium 11.J. osztálya vehetett részt ezen az ifjúsági találkozón, ahova az ország minden részéről 250 diák érkezett. A nap célja, hogy a fiatalok megismerhessék a demokrácia alapintézményét és a törvényhozás helyszínét, megtanuljanak beleszólni a róluk szóló döntésekbe, a jövőben pedig aktívan részt vegyenek az őket érintő közösségi ügyek megoldásában.

A hajnali kelés után felkerekedtünk és vonatra szálltunk Budapest irányába. A megérkezést követően tüzetes átvizsgálás után léphettünk be a törvényhozás impozáns épületébe. A megnyitó ünnepséget a Parlament Felsőházi üléstermében tartották, ahol elfoglalhattuk helyünket a parlamenti széksorokban. A diákokat Novák Katalin, Sallai Róbert és Lővei Andrea köszöntötte. Kiemelték, nagy örömmel tapasztalják, hogy a széksorok tele vannak, és most többségben vannak a női nem képviselői!  A „Hallasd a hangod” programban néhány kérdésről tartottak közvélemény kutatást, mely során kipróbálhattuk a szavazó gombokat, és kinyilváníthattuk véleményünket. Többek között arról, hogy tudjuk-e, ki az országgyűlési képviselőnk, és elmegyünk-e majd szavazni?

Ezt követően két helyszínen folytatódtak a programok. Mi elhagytuk az üléstermet és egy interaktív Vitajátékon vettünk részt, ahol kipróbálhattuk érvelési technikánkat. A téma érdekes és egyben aktuális volt. Egy képzeletbeli ország,  „Pirézia „ fővárosa   „Csudapest”, városvezetése megpályázza a   2028-as nyári olimpiai játékok szervezését, és a város döntéshozó testülete alkot véleményt a kérdésről. A diákokat sorsolás révén előbb 4 bizottságba osztották: pénzügyi, oktatásügyi és kulturális, sport és ifjúsági és a közlekedési bizottságokba. Itt közösen megvitatták az előnyöket, hátrányokat majd ezeket a véleményeket megosztották a város 8 kerületének képviselőivel, ahol végül szavaztak és döntést hoztak. Nagyon büszkék vagyunk diákjainkra, mert a 8 csapatból 3 osztálytársunk volt a szóvivő! A szavazás is érdekesen alakult, 4 kerület támogatta – 4 kerület pedig ellenezte az olimpia megrendezését.

Ezek után egy kis szünet következett, és a Parlament folyosóján terülj- terülj asztalok vártak bennünket, finomabbnál finomabb szendvicsekkel és süteményekkel.

Délután ismét elfoglaltuk a helyünket az ülésteremben, ahol a „Kérdezd a Képviselőt!” – strukturált párbeszéd keretein belül tehettük fel kérdéseinket.    Gáll-Pelcz Ildikó, európai parlamenti képviselő (Európai Néppárt) és Schiffer András, országgyűlési képviselő (LMP) vett részt a beszélgetésben. Jelentkezésünk során több témakörben fogalmaztunk meg kérdéseket (pl. oktatás helyzete, környezetvédelem, olimpia rendezése), végül csak egy kérdést tehettünk fel a sok közül az idő rövidsége miatt: A paksi atomerőmű fejlesztése helyett miért nem fordítanak nagyobb hangsúlyt az alternatív, megújuló  energiahordozók felhasználására?  A képviselők válaszaira most is reagálhattunk a szavazógombok megnyomásával.

Kora délután a Parlamenti Díszőrség bemutatóját tekinthettük meg, majd alkalmunk volt az Országházban egy rövid sétát tenni. Megcsodáltuk a koronázási ékszereket és a felsőházi társalgó teremben Európa legnagyobb kézi csomózású szőnyegét, mely Békésszentandráson készült.

A nap zárásaként minden diák kapott egy kis ajándékot: piros, kék, fekete hátizsákot sokféle ismertetővel az Erasmus+ programról, sőt még dizájnos napszemüveget is.

A sűrű program ellenére is nagyon élveztük ezt a napot és örülünk, hogy volt lehetőségünk eljutni Európa legszebb országházába!

VPEG. 11.J. osztály

Vélemény, hozzászólás?

Csabacsűdi bronz az I. Szabó István emlék focitornáról

A durumrozs, leánykori nevén tritikále lehet a jövő étkezési célú gabonája