in , ,

Kajak-kenu válogató – Dombvári Bence ismét nyert, Kuli Pisti is a dobogó tetejére állhatott

Dombvári Bence két oldalán korábbi és jelenlegi edzője, Nyerges Attila és Kiss István
Dombvári Bence két oldalán korábbi és jelenlegi edzője, Nyerges Attila és Kiss István

A délutáni döntők sorát a férfi kajak egyesek 1000 méteres futama nyitotta. Az ifjúsági világbajnok Kopasz Bálint “rakétaként” kezdett, hamar egyhajós előnyre tett szert, a rutinosabbak azonban óvatosabbak voltak. Az algyői versenyző féltávnál vezetett, de 750 méternél már Dombvári volt elöl, aki bombaformáját igazolva a hajrát is remekül bírta, így ismét ő haladt át elsőként a célvonalon. Kopasz lett a második, Dombvári honvédos klubtársa, Ceiner Benjámin pedig a harmadik, míg negyedikként a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán zárt.

“A középfutamok láttán egy kicsit tartottam Kopasz Bálinttól, mert nagyon jó időt ment. A félelmem be is igazolódott, mert a döntőben 750-ig nagyon húzott, de én próbáltam úgy beosztani az erőmet, hogy csak az utolsó öt méteren +haljak ki+. Végre sikerült egy olyan pályát mennem idén, amelyben minden húzás érdemi volt, bele tudtam feszülni. A hétvégén szeretném bizonyítani a szövetségnek és magamnak is, hogy bírok három számot” – nyilatkozott a tavaly eltiltását töltő Dombvári, aki csütörtökön nyert a négyes tagjaként, szombaton pedig még párosban is érdekelt lesz a versenyen.

A 12 ötkarikás szám közül korábban háromban dőlt el, hogy ki a hazai különcsata győztese, a többiben a mostani, vasárnapig tartó viadal a válogató második fordulója. A női kajakosoknál Kozák Danuta 500 méteren, Douchev-Janics Natasa pedig 200 méteren, míg a férfi kenusoknál párosban Vasbányai és Mike Róbert 1000 méteren már korábban megnyerte a magyar válogatót azzal, hogy a duisburgi világkupán, illetve az azt követő úgynevezett szétlövésen jobbnak bizonyult hazai ellenfelénél. A női kajaknégyest az egyesben és párosban nyújtott teljesítmények alapján állítják össze – most is rendeztek K-1 500 méteres futamot, amelyet Csipes Tamara nyert meg óriási fölénnyel Kárász Anna előtt -, míg a férfi kajakos kvartettek hazai versenyében Hufnágel Tibor, Dombvári, Ceiner és Kugler Attila győzött csütörtökön, így ebben a számban ők indulhatnak a moszkvai Európa-bajnokságon, s ha ott megfelelően szerepelnek, az olimpián is.

slr \ sgr \ spi
MTI 2016. június 10., péntek 17:30

— Eddig az MTI szarvasi vonatkozású híre

Korábbi nevelőedzője, Nyerges Attila Maty-érrről úgy fogalmazott, hogy “Bence K4-ben és K1-ben is kivívta az indulás jogát”.

A szarvasi vonatkozású hírnek itt még nincs vége. Bogár Gábor ugyanebben a futamban nyolcadik helyen futott be. Kuli Pisti Kirkov Valentinnel a háta mögött megnyerte a K2 200-at.

Kós Benedek K1 Férfi Ifjúsági U17-U18 kategóriában 1000 méteren döntős lett, majd a fináléban kilencedikként futott be. Nyerges Attila azt is elmondta, hogy Opavszky Márk továbbjutott középfutamba 1000 méteren.

– Ebben a korosztályban számunkra ez nagyon nagy eredmény. Ezt Kós Benedek tudta csak felülmúlni, aki egyből döntőbe jutott. Ettől kezdve már mindegy, hogy hanyadikok lesznek – mondta a két kajakosról mesterük.

Ahhoz, hogy Nyerges Attila utolsó mondatát helyén tudjuk kezelni, tudni kell, hogy mindkét versenyzője serdülő korosztályú. Opavszky Márk 2001-es, első éves, Kós Benedek pedig 2000-es születésű, azaz másodéves serdülő. Most a 98-99-es ifi korosztályú versenyzőkkel eveznek egy mezőnyben.

Vélemény, hozzászólás?

Bogár Gábor

Bréking: Dombvári Bence és Bogár Gábor is bejutott a K1-1000 döntőjébe

Bukovinszky Béla

Közel duplájára nőtt a vendégéjszakák száma az elmúlt években