in , ,

Befejeződtek az érettségi vizsgák a Vajdában

2016. június 13-án kezdődtek meg a szóbeli érettségi vizsgák a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban. A sort a 12.J-sek, a „nyolcosztályosok” kezdték, majd a B-sek folytatták és 22-én az A-sok vizsgáival fejeződött be az érettségi vizsgaidőszak.  A sikeres írásbeli vizsgák után ebben a tanévben 77 tanuló állt az érettségi bizottságok elé.  Középszinten 77 tanuló érettségizett, és többen választották egy-két tantárgyból az emelt szintű érettségi vizsgát, hogy így gyarapítsák felvételihez szükséges pontjaikat. 350 közép és 33 emelt szintű vizsga született. Mi sem bizonyítja jobban tanulóink tudását, felkészültségét, mint az a tény, hogy 6 kitűnő és 5 jeles érettségi bizonyítványt osztottunk ki. A kitűnő bizonyítványt kapott tanulók a vizsgabizottság általános dicséretében részesültek. Összesen 46 tantárgyi dicséret született, a legszebb feleletet adott, illetve legjobb írásbeli munkát készített tanulók kaphatták ezt az elismerést a bizottságtól. A 6 kitűnő tanulónk általános dicséretet kapott.

Elmondhatjuk, hogy 12-es tanulóink komolyan vették a felkészülést, ugyanis iskolánkban minden tanuló eredményes érettségi vizsgát tett.

Büszkék lehetünk tanítványainkra, akik emelt szinten is nagyon szépen teljesítettek, az emelt szintű vizsgák átlaga 4,70 lett, és többen maximális pontot értek el a szóbeli vizsgákon biológia, kémia vagy idegen nyelv tantárgyakból így magukénak tudhatják a vizsgabizottság dicséretét. Nagyon örülünk, hogy az érettségin kapott osztályzatok átlaga a legtöbb tantárgynál meghaladja a 4-es átlagot, sőt egy-két tantárgyból csak 5-ös érdemjegy született. Az emelt szintű nyelvi vizsgákon elért jeles eredmény mellé egy középfokú nyelvvizsgát is kaptak a tanulók. Az informatika jelesért pedig 17 tanulónak ECDL vizsgabizonyítvány is jár.

Az előrehozott érettségi szabályai megváltoztak, sokkal kevesebb tárgyból tehető. Tanulóink közül így is 19-an tettek előrehozott vizsgát idegen nyelvekből, illetve informatikából. A 18 közép és 1 emeltszintű előrehozott vizsga átlaga 4,85.

Nyelvvizsgákon is jól teljesítettek érettségiző tanulóink. Összesen 56 nyelvvizsga született a három osztályban, 6 felsőfokú és 50 középfokú angol, német, orosz illetve szlovák nyelvekből. Ez azért is nagyon fontos, mert a továbbtanulásnál jelentős plusz pontokat kapnak tanulóink nyelvvizsgáik után, és a diploma átvételének is feltétele a nyelvvizsga bizonyítvány.

Most folynak a pontszámítások: elegendő lesz-e a pontunk a műszaki, orvosi, fogorvosi, jogi, pedagógiai, gazdaságtudományi egyetemekre? Bízunk benne, hogy mindenki megtalálja számítását, és szeptemberben újult erővel vághat neki a következő kihívásnak.

A felvételi szabályai a jövőben szigorodnak, de a fenti eredmények tükrében nyugodtan tekintünk a jövőbe, hiszen tanulóink és kollégáink láthatóan meg tudnak felelni a kihívásoknak.

A kiváló eredményekhez gratulálunk! További sikeres tanulmányokat kívánunk tanulóinknak!

Mészáros Tünde

Vélemény, hozzászólás?

Szomor György és az ExperiDance táncosai

Fergeteges siker az ExperiDance & Omega & Szomor György trió

Szösz néne segített megtölteni a kincses ládikákat