in , ,

Ma este visszatérnek: a 3T és a szarvasi alkotók idén a kéz témakörét járják körbe

Egy évnyi csendes pihenő után újra meghökkenti és elgondolkoztatja a közönséget Szuhaj György és művészetpártoló csapata. A magát vizuálpedagógiai közmunkásként aposztrofáló képzőművész a város napjához kapcsolódóan újabb tárlattal állt elő, amelynek látható nyomai már felfedezhetőek a Tessedik Sámuel Múzeum előtti közterületen.

A közlekedők ugyanis tágra nyílt tekintetekkel és autóablakból visszapillantó, csodálkozó szempárokkal fogadták azt a monumentális alkotást, ami egy fatörzsre rögzített, 3 méteres, mozgatható kézfejet formáz meg. Az installáció Kupecz Tamás közreműködésével valósult meg, aki már korábban is közreműködött a fantazmagóriák realizálásban. A bejárat melletti két oldalon ugyancsak talányos molinó hívja fel a figyelmet a július 23-án megnyíló kiállításra, ami az I. szarvasi tárlat címet viseli.

– Az elmúlt időszakot lezártunk, kihoztunk belőle mindent, ami lehetséges volt. Ennek a lényegét és értékeit átmentve egy teljesen újat indítottam el, reményeim szerint ez is megél 10 évet. Minden szarvasi alkotó, aki a régi sorozatban részt vett, meghívást kapott, ill. idén is készültünk egy központi témával, a kézzel. Ezzel kapcsolatosan várjuk a munkákat, amiket határidőre be kellene hozni. Ez utóbbival küzdünk jelenleg, mert még tíz alkotás nem érkezett meg – tájékoztat a megnyitó előtti készültségi helyzetről a főszervező.

Az előzőekhez képest változás, hogy idén nem kizárólag szarvasi vagy a városhoz szorosan kötődő művészek mutatkoznak be, hanem olyanok is, akik a helyi alkotók ismeretségi köréből kerülnek ki. A legutóbbi számvetés szerint mintegy 40-45 kiállító tárja az érdeklődők elé a kéz témakörében továbbgondolt munkáját, de a szám a véghajrában további nevekkel bővülhet.

A témaválasztást ezúttal a néhány évvel ezelőtti, Katolikus kör által meghirdetett előadás sorozat ihlette, ahol több érzékszerv, ill. testrész terítékre került. A viszonylagos kötöttség mellett azonban teret engedtek a fantáziának is, hiszen a kifejezést az állatvilágra vetítve a lábat, a szárnyat és az uszonyt is beengedték a továbbgondolásra szánt területek közé.

Szuhaj György ígéri, az est során lesz koncert és egyelőre még nem véglegesített performance is. Az előbbit a Néma revolverek szolgáltatják, az utóbbit pedig a 3T csoport – Kukár István, Novák Attila és Szuhaj György – prezentálják a nagyérdeműnek.

– A performance egyelőre készülőben, most kezdtünk rajta dolgozni. Ez úgy működik, hogyha épp erre jön valaki, akkor megállunk és beszélgetünk, de az is lehet, hogy telefonálunk egymásnak, hogy kinek mi jutott eszébe. Ezekből a gondolati-és szándéktöredékekből áll majd valami össze – avat be a szokatlan munkafolyamat részleteibe.

A 3T oszlopos tagja nem árul zsákbamacskát. Állítja, minden nem lesz verbálisan lefordítható és érthető, épp ez benne a lényeg. Abban azonban hisz, hogy nem elegendő otthon, a négy fal között alkotni, hanem a gondolatokat meg kell mutatni a közönségnek, mert csak így jut el az emberekhez. Ha pedig ezek az alkotások több művész révén összeadódnak, még többet fognak érni.

A kiállítás szombaton, 18.30-kor nyílik meg a Tessedik Sámuel Múzeumban, és egészen nyár végéig megtekinthető lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Állva ünnepelte a közönség a tótkomlósi fúvósokat

Erdélyi Tímea és Boronyák Gergely

Szárnyra kelt Lili bárónő a Vízi Színház színpadán