in ,

Megalakult a Székelyföldi Értéktár Bizottság

Fotó: Zentai Péter
Fotó: Zentai Péter

Kovászna, Hargita és Maros megye közreműködésével Tusványoson létrejött a 13 fős Székelyföldi Értéktár Bizottság, amelybe a három székelyföldi megye delegált szakértőket.

A magyar hungarikum törvény határon túli kiterjesztése lehetővé teszi, hogy Erdélyben is alakuljanak települési, megyei, tájegységi értéktár bizottságok. Erre alapozva hozta létre a Békés Megyei Önkormányzat támogatásával a három megye a maga közös értéktárát és értéktár bizottságát. Fontos feladatuknak tekintik a megyék az értékek feltérképezését, dokumentálását, ezzel megőrzését és népszerűsítését.

A bizottság létrejöttét a Magyar Teátrumi Társaság sátrában az Élő Erdély Egyesület és a Békés Megyei Önkormányzat által szervezett fórumon jelentették be. A beszélgetésen részt vett Borboly Csaba Hargita megyei, Tamás Sándor Kovászna megyei, Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök, Szőcs Zsuzsa, a Székelyföldi Értéktár Bizottság elnöke, és Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke. Zalai Mihály úgy nyilatkozott: Békés megye és a székely megyék együttműködésének egyik fontos eleme az értéktárakkal kapcsolatos munka. A Kárpát-medence szívében található Békés megye szeretné mindazokat a tapasztalatokat átadni, amelyeket az elmúlt három évben ezen a téren szerzett, ezzel segítve a székely értékek gyűjtését.

A székely megyék elnökei már ajánlottak is értékeket felvételre, több, az épített örökség kategóriába tartozó székelyföldi nemzeti értéket, valamint a kürtőskalácsot. A fórumon szó esett az értéktárba felvett értékek hasznosításáról, valamint arról, hogy ezek milyen szerepet játszanak a közösségépítésben és a gazdaságfejlesztésben.

Vélemény, hozzászólás?

Csík János szülinapi ajándéka a szarvasi közönségnek

Lázár Zsolt esperes, Erdélyi István és Babák Mihály polgármester

Új díszpolgára van Szarvas városának: Erdélyi István