in , , ,

Film a víz fölött Udvaros Dorottyával

Csütörtökön este a Baráti Kör vállalt házigazda szerepet a Vízi Színházban, és vendégelte meg a nézőket.

A „Film a víz fölött” sorozat harmadik vendége, Szabó László beszélgetőtársa ezúttal Udvaros Dorottya, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő volt, aki azzal is megtisztelte a közönséget, hogy nagyon elegánsan öltözve ült le a Magyar Teátrumi Társaság titkárával beszélgetni. A majd kétórás társalgás fesztelenül zajlott, mert a színésznő szívesen mesélt a számára kedves színházról és filmekről, alkotókról, és közben megismerhettük emberközelből a színésznőt, aki minden sztárallűrtől mentesen, hétköznapi emberként, és igazi nőként volt jelen a színpadon. Gyermekkoráról mesélve megjegyezte: „Akit a bűvkörébe von a színház, azt nem engedi el.”

A színház után az első Gidor Attila filmjének előzetes reklámja, a Kút, amiben Udvaros Dorottya kisebb szerepet játszik, a rendező Gidor Attila kedvéért. Bemutató szeptemberben.

Mára ikonikussá vált már a Te rongyos élet, amelyet 1983-ban mutattak be. A történet 1951-ben játszódik, és egy színésznőről szól, akit arisztokrata férje miatt telepítettek ki, rendezője Bacsó Péter. Beszéltek a Nyugalom című filmről is, amely Bartis Attila kisregényéből készült 2008-ban, Alföldi Róbert rendezésében, partnere Makranczi Zalán, amelyben már egy idősödő színésznőt játszik, aki fiával él. Mindkét alkotás összefüggéseiben kapcsolatba hozható Udvaros Dorottya édesanyjával, Dévay Camillával, de egyik sem róla szól. Erről is szó volt a beszélgetés során.

Ottlik Géza azonos című kisregényéből készült a Hajnali háztetők Dömölky János rendezésében. A művésznő mesélt Ottlik Gézáról, a rendezőről és partnereiről, Cserhalmi Györgyről és Andorai Péterről is. Bemutatója 1986-ban volt. Ugyancsak 1986-ban mutatták be a Csók, anyu című filmet Rózsa János rendezésében, amiről Szabó László szintén faggatta a színésznőt.

Nem maradhatott ki A miniszter félrelép sem, amely forgatásáról is hallhattunk pár történetet.

A művésznőt Gulyás Attila két dallal is köszöntötte, az egyik a Lila ákác című darabból, a másik pedig a Könnyű álmot hozzon az éj című sláger, amire Udvaros Dorottya azt mondta, nagyon szerei a dalt.

Gyorsan elszaladt az este, Udvaros Dorottya egy év után ismét meghódította a szarvasi közönséget. A színművésznő augusztus 4-én ünnepli születésnapját, és augusztus 7-én legújabb lemezének dalait (Majdnem valaki) hozza el Szarvasra, a Vízi Színház színpadára.

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Ismét Bagi László felvétele lett a hónap fotója

Grivalszki Tamás, Nyerges Attila és Kós Bendek

Kajak-kenu: Aratnak serdülőink a sukorói magyar bajnokságon