in , ,

Ismét Bagi László felvétele lett a hónap fotója

Már második alkalommal választotta az egyik legismertebb tudományos magazin a hónap asztrofotójának Bagi László felvételét. A National Geograpic a nyári égbolt szépségei közül az M27 súlyzóködről készített fotót találta érdemesnek az elismerésre, ami így júliusban reflektorfénybe kerülhetett.

– Egy nagy múltú médiumról van szó. Szakmailag hozzáértő szerkesztők válogatják a képeket, és nem utolsó sorban ezrek olvassák és találkozhatnak ilyenkor a munkáimmal. Nagy megtiszteltetés fotós körökben a National Geograpic hasábjain publikálni – fogalmazza meg köszönő szavait a szarvasi csillagvadász.

Korábban az M45 nyílthalmazról készült felvétele járt be hasonló ívet, több munkáját pedig a hét képének választották. Emellett Bach Zoltánnal közösen folyamatosan járják az országot, és kiállítások, előadások formájában népszerűsítik a szakterületet. Legutóbb a Tiszazugi Földrajzi Múzeummal kooperálva Gothard Jenő világhírű csillagász 1880-as években készített asztrofotói és a fiatal fotósok képei kerültek egymás mellé, érzékeltetve, hogy a 20. században lezajlott technikai forradalom milyen új lehetőségeket adott a világűr felfedezésében.

A múzeumok éjszakáján megnyíló kiállítást Szabó M. Gyula, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium igazgatója avatta fel. A képeket elmondása szerint nagy érdeklődés övezte, köszönhetően többek között a szünidőnek és az Erzsébet táboros gyerekeknek.

– Kettős szempontból is időutazás a tárlat: egyrészt fényévek millióit lépjük át a képeinkkel, másrészt találkozik a múlt és a jelen technikája. A megnyitó Tiszaföldváron volt, ezt követően a szolnoki Agórában, majd több nagyvárosban és Budapesten is megtekinthető lesz – számol be a vándorkiállítás állomásairól.

Mindemellett folyamatosan frissíti a tárlat anyagát, vagyis minden lehetőséget kihasznál az éjszakai lesekre. Azt mondja, az égiek kifejezetten kegyesek voltak hozzá júliusban, mivel hét éjszakán keresztül tudott fotózni. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy közel húszórányi expozíciót gyűjtött össze a legújabb kiválasztott célpontról. Ez egy igazán különleges égi objektum, az ún. NGC 7129 csodálatos ködösség. Érdekessége, hogy nagyon halvány és távoli, ezért csak makulátlan égbolt és közel egy napnyi expozíciós idő függvényében lehetett minőségi képet készíteni.

– Ritkaságszámba megy, hogy egy hónapon belül elkészíthetjük az áhított képet. Az időjárás sokszor keresztülhúzza a számításainkat – mondja látható örömmel legújabb büszkeségéről.

A képe már a nyár során több szakmai oldalon, az interneten és nyomtatott változatban is megtekinthető lesz. Ez utóbbi természetesen a kiállítási anyagot is gazdagítja. Aki pedig még több égi csodát szeretne a szobájába varázsolni, kattintson a www.ng.hu vagy a www.bagil.hu oldalakra.

Vélemény, hozzászólás?

A Recirquellel együtt szállt a közönség is a Körös felett

Film a víz fölött Udvaros Dorottyával