in ,

Másodszor vihette haza a vándordíjat Pljesovszki Tibor

Pljesovszki Tibor
Pljesovszki Tibor

Tudod, melyik a jó pálinka? Amelyikből ittunk, utána egymásra nézve azt mondjuk: bátyám, ebből igyunk még egyet – világosít fel a leggyakorlatiasabb szempontról Lindauer János. A pálinkaminősítés elnöke 1998-ban járt először a Szarvasi Szilvanapokon, 2003 óta pedig minden papírt gondosan megőrzött. Mint elmondta, akkor mindössze 13 pálinkát kóstoltak, mára ez a szám 140-re emelkedett. Ráadásul idén egyéb gyümölcspálinka kategóriában minden korábbi rekord megdőlt: összesen 98 párlatot neveztek. A szilvapálinkák tekintetében a szám némileg elmaradt az eddigiektől. Szeptember 11-én 42 nedű közül kellett a legfinomabbat kiválasztani, ellenben volt olyan év is, amikor 55 pálinka mérettetett meg.

– Nagyon vegyes volt a felhozatal – foglalja össze a tapasztalatokat a zsűri elnöke. Voltak nagyon finomak, és sajnos nem jó pálinkák is. Ez utóbbiért egyébként nagyon mérges vagyok, mert nem hiszem el, hogy a főzető nem ismeri a pálinka igazi értékét, de a kezdetekhez képest mindenképp nagy fejlődést érzékelek.

A zsűritagok egy profi rendszer alapján kóstolták a nevezett italokat, ami megfelel a hivatalos állami minősítés követelményeinek. Ezek alapján a párlatokra maximálisan 20 pont adható. 8-8 pontot az illat és zamat érdemelhet ki, ill. 4 ponttal a harmónia jutalmazható. Nagy hangsúlyt fektetnek a tisztaságra és a karakteres jellemzőkre, és ezek összhangját is figyelik. A leggyakoribb hiba továbbra is, hogy a pálinkák elő-és utópárlatosak maradnak, ami lényeges minőségromlást okoz. Lindauer János szerint ennek elkerülése érdekében főzés előtt fel kell tennünk azt az egyszerű kérdést, hogy mit szeretnénk: 20 liter finom pálinkát vagy 34 liter rosszat.

Az eredményhirdetésre a szilvanapok második napján került sor. Hodálik Pál alpolgármester röviden értékelte az idei évet. Kiemelte, hogy a szigor megmaradt, vagyis kizárólag a 19-20 pontot elért párlatok kaphattak arany minősítést.

Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy egyéb gyümölcs kategóriában összesen 10 bronz, 6 ezüst és mindössze 5 arany minősítés talált gazdára. Köztük a legtöbb babért Albrecht Róbert aratta le. Törköly-és csipkebogyó pálinkája ugyanis arany, míg cseresznyepálinkája pedig bronz minősítést érdemelt ki.

– Több mint 10 éve foglalkozom pálinkafőzéssel, akkoriban ez még fű alatt ment – árulja el a pálinkatulajdonos. Elsősorban a különlegességekre utazom. Főztem már pálinkát bodzából, kökényből, galagonyából és vadkörtéből is. Csináltam különböző gyógyfüvekből is, de ihatatlan volt. A verseny számomra remek szórakozás, jó buli, saját kedvtelésem miatt veszek részt rajta.

A szilvapálinkák között ugyancsak 10 bronz minősítés született, de csupán 3 ezüstöt és 2 aranyat osztottak ki. Az egyiket Unger Balázs zsebelte be, a vándordíj pedig – másodízben – Pljesovszki Tiborhoz került. Nem mellesleg őt egyéb gyümölcs kategóriában sárga muskotály szőlőből készült pálinkájáért bronz, Irsai Olivér szőlőből főzött párlatáért pedig arany minősítéssel jutalmazták.

– Számomra ez már egy kicsit több mint hobbi. A pálinkát az alföldi ember italának tartom, és bár volt szerencsés a Dunántúlon az ismereteimet a bor területén is kibővíteni, megmaradt a pálinka elsősége. Bevallom, most már izgulok, mert még senki nem vitte haza háromszor és tarthatta meg a kupát. Ez jövőre mindenképp célom lesz – mondja, büszkén magasba emelve a serleget.

Az eredményhirdetést követően az ünneplés is megkezdődött, azon pedig egy pillanatig sem kellett gondolkodni, hogy mivel koccintsanak a baráti társaságok.

Eredmények

Szilvapálinka kategória:

Arany minősítés: Unger Balázs, Pljesovszki Tibor

Ezüst minősítés: Urbancsok Tamás, Ozsváth Kálmán, Gulyás Zsolt

Bronz minősítés Kugyela Csanád, Gombkötő Sándor, Antal András, Melian Attila, Gyulai Gábor,, Lénárt Zoltán, Galáth Mihály, Tóth Bálint, Pósa Zsolt, Kis Márk

Egyéb gyümölcs kategória

Arany: Albrecht Róbert (törköly), Albrecht Róbert (csipkebogyó), Pljesovszki Tibor (Irsai Olivér), Pálus Anikó (málna), Bartus Zoltán (fekete ribizli)

Ezüst: Gyulai Gábor (meggy), Tóth Bálint (cigánymeggy), Kasik László (kajszibarack), Szvák Mihály (kajszibarack), Tóth Bálint (pölöskei muskotályos szőlő), Kravics testvérek (birs)

Bronz: Albrecht Róbert (cseresznye), Tóth Bálint (kajszibarack), Kravics testvérek (kajszibarack), Árvai Zoltán-Liska János (sárga muskotály szőlő), Szatmári Sándor (cserszegi fűszeres szőlő), Pljesovszki Tibor (sárga muskotály szőlő), Gyóllai László (birs), Földesi István (cserszegi fűszeres szőlő), Becsei József (málna), Kiss Zoltán (golden alma)

Vélemény, hozzászólás?

Rövid megbeszélésen az országgyűlési szezon nyitónapján a környékbeli polgármesterek

Kökény Attila volt a gyakorlósok vendége