in ,

Megvannak az idei év kedvenc szilvás süteményei

Szilvaerdő torta, mama mimózája, szilvás bolero – vagyis számos kreatív elnevezésű házias kedvenccel indultak a háziasszonyok az idei „Szarvas kedvenc szilvás sütije” című versenyen. A név mellett természetesen a látvány és az íz sem volt elhanyagolható. Ezúttal összesen 38 pályázat érkezett, amelyből a zsűri kategóriánként a legjobb hármat választotta ki. Emellett díjazták a legfiatalabb versenyzőt, osztottak különdíjat, és kihirdették a közönség kedvencét is.

A XIX. Szarvasi Szilvanapok záró napja a gasztronómia köré épült. Míg a látványkonyhában Prohászka Béla mesterszakács, Babák Mihály polgármester Lázár Zsolt esperessel karöltve kavargatta a szilvás ízeket, addig a fesztiválsátor előtti területre folyamatosan érkeztek a dobogós sütemények. A nevezők a legapróbb részletekre is nagy gondot fordítottak. A tálcára dekorációként szilvaszemek és porcukor került, és olyan versenyző is akadt, aki a sós finomságából a rendezvényre utaló betűket és római számokat formázott.

– Előzetesen fényképes recepteket kaptunk, és abból választottuk ki 12-t, amit megsüttettünk a versenyzőkkel. Kóstolást követően nagyjából azt a sorrendet tudtuk a helyszínen is felállítani, amit mi magunk elgondoltunk a receptek alapján, egyetlen kategóriában történt egy picike helycsere. Nem volt egyszerű, hiszen egészen más szempontok alapján pontozzuk pl. az egészségmegőrző kategóriát, mint a hagyományőrzőt – értékelte az elkészült kulináris fogásokat Erdős Hanna olimpiai-és világbajnok mestercukrász.

A zsűri elnöke úgy látja, a trendeket illetően két irányról beszélhetünk. Egyfelől elkezdtük „majmolni a Nyugatot”, vagyis előtérbe kerültek a francia típusú, falatnyi édességek. Szerinte ez nem mindig előremutató, hiszen a főváros és vidék viszonylatában jelentős különbség az vásárlói igények között. Helyesebb lenne megőrizni a hagyományos recepteket, némileg felújítva és modern alapanyagokkal kiegészítve.

Nevezni három kategóriában lehetett. Az ügyes kezű háziasszonyoktól hagyományőrző, egészségmegőrző és modern összetételű desszerteket vártak. Sárkány Mihály cukrászmester, Urbán Ildikó cukrászmester és Erdős Hanna egy-egy falatnyit kóstoltak meg a felsorakoztatott kreációkból, majd percek alatt megszületett a döntés.

A hagyományőrző sütemények versenyéből Paljak Andrea került ki győztesen, aki hájas papucsot készített házi szilvalekváros-diós töltelékkel.

– Sohasem tanultam ezt a szakmát, de nagyon szeretek sütkérezni. Kettővel neveztem, és ez egyiket beválasztottak. Azért szeretem ezt a hájas receptet, mert a mai világban már nem igazán csinálják. Nagyon időigényes. Megmondom őszintén, én is többet szoktam egyszerre csinálni belőle, akkor az egész család azt eszi – mondja őszinte örömmel az arcán a nyertes.

Modern kategóriában Tóth Pál, a Szeparé étterem szakácsa emelkedett ki a mezőnyből. A több elemből álló édességnek nemcsak az ízlelőbimbók nem tudtak ellenállni, hanem a tekintetet is nehezen lehetett róla levenni.

– Egy szilva mousse az alapja, amit aszalt szilvás mascarpone krémből készítettünk, mellé egy mézeskalács stőrzelt és forraltbor-mártást tettünk, a végén pedig cukorcsipke pillangókkal díszítettük – mondja az innovatív szakember.

Az egészségmegőrző kategóriát – legnagyobb meglepetésére – jelen sorok írója nyerte meg, aki a kezdő háziasszonyok sorát gyarapítja. Az édességet az jelentkezés lezárása előtti napon a véletlen sodorta elé, amit egy kicsit átalakítva, ill. egészséges alapanyagokkal helyettesítve tálalt a zsűrinek.

Nem lehet azonban elmenni szó nélkül amellett, ami a zsűrizés utáni percekben történt. A nézelődők ugyanis szabadrablásos módszert alkalmazva, egy tányérra púpozták a díjnyertes finomságokat, olykor alig engedve közel az asztalhoz magát a készítőjét is. Arra pedig esély sem mutatkozott, hogy a nevezők a süteményt kisebb szeletekre vágva kínálják meg a szilvanapok közönségét. Az „aki kapja, marja” roham következtében az eredményhirdetésig egy morzsa sem maradt az édességekből.

A szervezők ígérik, jövőre – tanulva az esetből – kisebb változtatásokat tesznek. A tervek között szerepel továbbá a XX. rendezvényre egy receptgyűjtemény megjelentetése, amely az elmúlt három esztendő legjobbjait tartalmazná.

Díjazottak:

Egészségmegőrző kategória

  1. Hegedűs Éva – Habos, szilvás álom
  2. Kiss Imréné Magdi – Teljes kiőrlésű lisztből papucs és sós kocka
  3. Budainé Bertók Judit – Aszalt szilvás fonott rétes gluténmentesen

Hagyományőrző kategória

  1. Paljak Andrea – Hájas papucs házi szilvalekváros-diós töltelékkel
  2. Sándor Andrea – Ostoros szilvalekváros-mákos kalács
  3. Kasik Máté – Omlós szilvalekváros süti

 

Modern

  1. Tóth Pál – Szilva mousse, mézeskalács strőzel, forraltbor-mártás
  2. Hajdú Anna – Mama mimózája
  3. Sonkolyné Aszódi Zsófia – Szilvaerdő torta

Legfiatalabb nevező: Körtélyes István – Mézes-mákos kocka vörösboros aszalt szilvával

Különdíj: Tóth Anikó – Szilvás bolero

Közönségdíj: Nyemcsok Mihályné – Szilvás tepsis tönköly sütemény

Vélemény, hozzászólás?

Sorversenyből ellőtt szabadrúgással vitték el a köröstarcsaiak a három pontot Csabacsűdről

Rengeteg betöltetlen állás ellenére nehezen talál egymásra a kereslet és a kínálat