in , ,

Csak természetesen: karácsonyi barkácsolás városszépítő módra

A gyerekek után a felnőttekre is gondolt a Szarvasi Város és Környezetvédő Egyesület. Mint ismeretes, a civil szervezet sikeresen szerepelt a Földművelésügyi Minisztérium „Zöld forrás 2016” elnevezésű pályázatán, ami a természeti értékek megismerését és a környezettudatos gondolkodás kialakítását célozza meg, a környezeti nevelés eszközeivel. A projekt keretében eddig már több tábor valósult meg, bekapcsolódtak az állatok világnapja programba, valamint „Számít a szemét?” címmel pályázatot bonyolítottak le. Legutóbb, november 17-én adventi barkácsolásra hívták a felnőtteket.

– Azt szeretnénk megmutatni, hogy a legegyszerűbb dolgokból, néhány mogyoróból, dióból, tobozból vagy éppen megmaradt pamutból milyen szép díszeket varázsolhatunk, gyakorlatilag fillérekből – foglalja össze a kezdeményezés célját dr. Váradi Lászlóné elnök.

Választék pedig akadt bőven, mindenkinek kedve és ízlése szerint. Az asztaloknál lombikból tarkabarka váza, mogyoróból rénszarvas könyvjelző, dióból karácsonyfadísz, pamutból pedig aprócska sapka készült. Az egyik sarokban egy különleges technikába is bele lehetett kóstolni, aminek a segítségével egyedi mécsestartók születtek.

– Paverpol technikát használok, ami lényegében festék és ragasztó egyben. Egy holland hölgy találta ki, és a ’90-es években került Magyarországra. Ha belemártjuk a különböző textileket, majd valamilyen kemény alapra rátesszük, ráncoljuk, ill. melléteszünk különböző terméseket, akkor az anyag 24 órán belül megszilárdul, és egy domborműszerű alkotás keletkezik – vázolja a trükkös módszer lényegét Szrnkáné Solymosi Rózsa, aki három éve szeretett bele a kreatív hobbiba.

A Városszépítők azonban az érem másik oldalát is látják. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a többség az ünnepekkor felelőtlenül használja a csomagolópapírt, ami az ajándékok kibontása után már csak egyre nagyobb méreteket öltő hulladék formájában marad hátra. A „Többet ésszel, mint csomagolópapírral!” mottójukkal arra szeretnének rámutatni, hogy elegendő egy apró névjegy vagy szalag csomagolásként, ezáltal sokat tehetünk környezetünkért. A felnőttek esetében továbbá érdemes lenne az élményajándékok irányába elmozdulni, amit mindössze egy borítékba kell beletenni, így az egyik legkörnyezettudatosabb megoldást jelenti.

Összességében azonban már mutatkoznak a szemléletváltás jelei, még ha nem is olyan mértékben, mint ami ideális lenne. Úgy látják, a médiának, a családoknak és a szakmai szervezeteknek együttműködve kellene fellépniük a környezetért, kicsiben pedig mindenkinek meg kellene tennie a tőle elvárható lépéseket.

A pályázat jövőre a víz napjához és a Föld napjához kapcsolódó rendezvényekkel folytatódik, május végén pedig értékeléssel és díjátadással egybekötött projektzáróval ér véget.

Vélemény, hozzászólás?

Hartay Csaba és Bődi Etelka

Holtág: Egy könyv életről és halálról

Babák Mihály polgármester és Seidl Ambrus plébános

Szarvason is megkezdődött az ünnepi várakozás