in ,

Szarvason is megkezdődött az ünnepi várakozás

Babák Mihály polgármester és Seidl Ambrus plébános
Babák Mihály polgármester és Seidl Ambrus plébános

Az idén plusz hat fok és a Szent Klára templom előtt hatalmas tömeg jellemezte az adventi időszak kezdetét jelző első gyertya meggyújtását.

– Szarvason szinte már szeánsszá érett, hogy a karácsonyt megelőző négy héten a Zenepavilon miliőjében összejövünk és együtt éljük meg a pillanatot – mondta Szigeti Anna, az est háziasszonya.

– Egy város, az nem csak egy földrajzi helységnév, hanem egy közösség is. Szeretném azt hinni, hogy mi, szarvasiak, tudunk egy családként, közös ügyekben együtt gondolkodni. Kérek mindenkit arra, hogy ma vigye haza szívében a békességet, a szeretetet, a várakozást és ha úgy gondolja, abból a lángból, amit ma gyújtunk itt meg, vigyen haza. Kívánom, hogy legyen tartós ez a békesség és legyen tartós a szeretet, és hozzon sok boldogságot az új esztendő mindannyiuknak, kedves szarvasiak! – köszöntötte a körötte állókat Babák Mihály polgármester.

Dr. Dósa Zsuzsa Domján Edit-díjas Tompa Mihály Karácsony estéjén című versét olvasta fel, majd Seidl Ambrus plébános állt a mikrofon mögé és olvasta fel Gyulay Endre püspök felrázónak szánt gondolatait:

“Állj meg és nézz szemébe! Lépésben sétálva, ütemesen rohanva, szamáron baktatva, kocsin, szánkón haladva, lovon ügetve, vágtázva, kerékpáron, motorkerékpáron, Trabanton, Mercédeszen, 50-nel, 200-zal, száguldó vonatokon, vitorlázón, Boeingon versenyt repülve az idővel, űrhajón az űrben … Gyorsan, gyorsan, nem számít az erdő, a virág, a madár dala, a legelő állat, a teremtett világ ezer szépsége, sőt a másik ember sem, akkor sem ha szép, vagy éhes, ha gyermek, vagy öreg. Pontot se tettem, hogy érezhető legyen a mi, mai rohanó tempónk.

Gépek diktálják a munkánk ütemét, felhasznált száz és száz könyv felsorolt címe a diploma értékét, kapcsolat sorozatokkal mérik az u. n. szerelmet. Legalább két munkahely kellene a megélhetéshez, öt-hat fizetés az igényeinkhez.

Fáradtak vagyunk, kiégettek. Élünk, de nem tudjuk minek, mi a célja életünknek. Már kedélyvilágunk sem változik, ha a borús ég után végre kisüt a nap. Nincs már semmi érték számunkra. Élet, lélek, Isten, templom, világnézet, erkölcs, becsület, önzetlenség, szeretet, e szavaknak már nincs visszhangja bennünk.

Házasság, gyermek, nem a boldogságunk előidézői. Még jó, hogy van válás, meg abortusz. Szülő meg nagyszülő talán csak nem várja el, hogy velük is törődjünk?!

Kétezer évvel ezelőtt is baj volt az értékekkel. Nem volt érték a betlehemi Gyermek, se a főpapoknak, se az írástudóknak, se a jeruzsálemi népnek, s a királynak is csak annyira, hogy miként tudja eltenni még időben láb alól.

Mária csendes, van ideje kisfia részére. József csendes mindent megtesz és elvisel a kicsiért. Pásztorok figyelik a természetet, az állataikat és az eget: mennek is, sőt szegénységükből szeretet ajándék is kitelik. Pogányok jönnek hódolni, volt idejük megfigyelni a csillagokat.

Rohanó, érték vesztett fiatalok, emberek! Álljatok meg a jászol-szegénységében fekvő Gyermek előtt. Nézzetek szemébe. E szempár dalolja: Atyám jövök, hogy teljesítsem akaratodat! Boldog, mert szeret és értünk jött, hogy értünk áldozza életét.

Egyik szeme szívembe kiáltja: Nézd, hogy szeret az Atya téged, érted küldött e világba, hát láss!

A másik szeme csendes könnycseppel jelzi, annyira szeretlek, hogy a kereszten halok meg érted!!!

Állj meg és nézz szemébe! Biztos megérted, hogy miért jött el közénk Ő, hogy te is élj egy értelmes, tartalmas életet!”

A Csendes éj című dal kíséretében Babák Mihály és Seidl Ambrus meggyújtották az első gyertyát.

18 éve advent első vasárnapján teológusok érkeznek városunkba, akik az ótemplomi, az újtemplomi, ill. az örménykúti gyülekezetben szolgálnak, mondta el a fellépő teológusok kórusáról Szigeti Anna.

Rendszeresen részt vesznek a gyertyagyújtásokon, de először énekeltek. A gitárkíséret akkordjaiban mintha a Tankcsapda Menyország touristját lehetett volna felismerni.

Az ünnepi várakozás négy hete ezennel Szarvason is hivatalosan kezdetét vette.

Vélemény, hozzászólás?

Csak természetesen: karácsonyi barkácsolás városszépítő módra

Csabacsűdön is meggyújtották az első gyertyát