in , , ,

Századszor szólal meg Derzsi Györggyel a Szerelmem, Sárdy

Derzsi György

Február 5-én 100. alkalommal csendül fel a Szerelmem, Sárdy című zenés napló Derzsi György tolmácsolásában, amelyet 2012. november 25-én ősbemutatóként mutatott be a Cervinus Teátrum. Az író Meskó Zsolt, a rendező Harangi Mária volt. Az előadás megjárta Magyarország kisebb-nagyobb városait, falvait, de határon túlra is eljutott, és nem csak felvidéken, de Brüsszelben, Svédországban, és Kanada több városában is tapsoltak az előadásnak, amelyet meghívtak a Pécsett rendezett Színházi találkozóra, a POSZT-ra is.

Mi a varázsa ennek a zenés naplónak? Nyilván mindenkinek más. Sárdy János népszerű énekes, filmszínész volt, hangja elbűvölő. A történet azonban mégsem róla szól, hanem egy fiatal művészről, aki élete előadására készül, de elmegy a hangja, és más játssza el az áhított szerepet. Lelki sebeit gyógyítgatva nagymamája naplóit olvassa, amelyből felelevenedik egy kor, egy nő, aki plátói szerelemmel rajong a kor egyik nagyszerű művészéért, Sárdy Jánosért.

Az előadás, bár egyszemélyes, mégis többszereplős. Derzsi György erőssége, hogy képes több hangszínen, a szerepek szerint megszólalni. Természetesen hallhatóak Sárdy János legismertebb dalai is. Szívet melegítő történet egy nagyszerű előadóról, régmúlt és jelen megelevenítése humorosan, mégis mesterien.

A bemutatóról többek között ezt írtam: „Derzsi György nem véletlenül játszhatta, énekelhette el a Sárdy János által előadott dalokat, hiszen a fiatal művész is énekelt operaszerepeket a Győri Nemzeti Színházban és az Operaházban is. Játszotta, énekelte színpadon Erkel Ferenc Bánk bán Ottó és Kacsó Pongrác János vitéz Kukorica Jancsi szerepeit, akárcsak Sárdy, aki népies előadói stílusban énekelt, de hangja kristálytisztán, gyönyörűen szólt, akárcsak az előadásban Derzsié. Mindketten vidékről indultak. Derzsi is énekelt, játszott a Magyar Állami Operaházban és az Operettszínházban is – ha nem is ugyanazokban a darabokban. Mindketten tenorok. Derzsi György is szerény művészember, akárcsak Sárdy János volt. Lehet párhuzamokat vonni a két művész között, de nem hiszem, hogy érdemes, mert Derzsi György önmaga is elismerést érdemel, hangja betölti a teret, legyen az bármekkora.”

Ünnepeljük együtt a századik előadást a Cervinus Teátrumban február 5-én délután!

Vélemény, hozzászólás?

Gál Ferenc, Thürmer Gyula, Dallas Péter

A Munkáspárt is állít jelöltet a szarvasi időközi választásokon

Újabb kamionnyi fa vár szétosztásra a családsegítőknél