in , ,

Hivatalosan is bemutatták Molnár Ábel Kilimandzsáróját

Molnár Ábel a vetítővásznon (Fotó: Babák Zoltán)

A Volcanic Seven Summits-ot Szarvasról még senki sem teljesítette. Sőt, még Magyarországról sem. De a világon is csak 23-an pipálták ki.

Ez a kihívás abból áll, hogy meg kell mászni a kontinensek legmagasabb vulkáni csúcsait.
Molnár Ábel szeretne lenni az első, aki ezt teljesíti Szarvasról, illetve az egész országból.

Ábel és a kihívás szinte egyidős. A V7S 1999-ben indult útjára. Ekkor ő egy éves volt. Tíz éve járja a magas hegyek világát, aminek nyomait a Newjságon is megtalálhatják az olvasók. Ennek a kihívásnak a teljesítésébe tavaly vágott. Már megvan Európa, Ázsia, Észak-Amerika és Afrika csúcsvulkánjai.

A fekete kontinens legmagasabb pontja, egyben szunnyadó tűzhányója a Tanzániában található Kilimandzsáró egyik csúcsa, az Uhuru a maga 5895 méterével.

Az erre történt feljutásáról készült, a hegy nevét címként viselő kisfilmje az iskolák számára már többször vászonra került. A nagyközönségnek szánt premierjére tegnap este a Szarvasi Moziban került sor. Mondhatnánk, hogy baráti, szakmai közönség előtt történt ez, hiszen a sorokban ülők közül sokról tudjuk, hogy rendszeresen túrázik hegyekben.

A film után kérdezni lehetett Ábeltől. Válaszaiból derült ki, hogy teljesítése egy ilyen kiépített útvonalon – mint ami Afrika legmagasabb csúcsára vezet, és amivel kapcsolatban Ábel mindig kijavít, hogy ez nem mászás, hanem magashegyi trekking, szóval ez – is egy 40-50 kilométeres, négyezer méteres szintkülönbség legyőzését jelentő embert próbáló túra négy napra elosztva.

Így már érthető nekünk is, akik alkalmanként kisétálunk a Gödény-halomhoz, “megmásszuk” mind a 14 méterét, majd haza érve azt mondjuk, “hú, de elfáradtunk!”, hogy miért vette olyan nehezen a levegőt Ábel a csúcs előtt 100 méterrel abban az oxigénhiányos környezetben.

A fiatal hegymászó elárulta, hogy támogatók nélkül nem tudná teljesíteni a kihívást. A filmjéből befolyó bevételeit is a következő mászására fordítja majd, ami tervei szerint Dél-Amerikában, Chilében lesz.

A Háromszék Táncegyüttes Tiszta című előadását láthatták tegnap Szarvason

Tiszta vastaps a háromszékieknek

Muzsek András (középen), a Gallicoop vezérigazgatója átveszi a Miniszteri Nagydíjat. Balra Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, jobbról Nagy István agrárminiszter

Miniszteri Nagydíjas lett a Gallicoop Lexusa, a Gallio termékcsalád