in

Egy Bolza-leszármazott könyveit mutatták be Szarvason

Szenes János és kisléghi Nagy Lehel
Szenes János és kisléghi Nagy Lehel (Fotó: Babák Zoltán)

Szenes János beszélgetett kisléghi Nagy Lehellel, akinek két könyve jelent meg a közelmúltban. Az ördög fattyai a baloldali kormányok által elkövetett hibákat állítja pellengérre, míg a Ki, mennyit, mikor, hogyan nyúlt le? című a privatizációról és az akörüli visszásságokról szól.

Maga a szerző nem ismeretlen Szarvason, a családja pedig egyenesen elválaszthatatlan a város történetétől. Nagy Lehel édesanyja gróf Bolza Alice volt. Édesapja, kisléghi Nagy Lehel koronaőr parancsnok.

Ő is katonaként kezdte, de három év után kilépett, és az édesanyja kívánságának megfelelően a családi birtokkal kellett volna foglalkoznia. Ettől “megszabadították a megszabadítók”, nem kellett többet mezőgazdasággal foglalkoznia.

Jogásznak készült. Jogi előtanulmányainak jó hasznát vette, mert gyakran, minden évben legalább egyszer letartóztatták. Visszaemlékezett gyerekkorára, a kiköltözésre a kastélyból, ahol gróf Bethlen István miniszterelnököt is bujtatták.

Szenes János kérdésére, hogy a család szarvasi ágával hogy sikerült tartania a kapcsolatot. Egy bringával idejött, és találkozott Pali bácsival.

Azok számára, akik nem ismerik a család történetét, Szenes János adott némi betekintést célzott kérdései, illetve Nagy Lehel válaszai által.

Könyvei a Digitális Kalamáris kiadásában kerültek kiadásra.

A nyolcadikos első helyezett csapat

Szlovákos siker a Bolyai Matematika Csapatversenyen

Ruzsinszki György edző, mögötte fekete melegítőben a szarvasi versenyzők

Egy arany és két bronz az országos karate diákolimpiáról