in ,

Advent gyöngye: 2020 után ismét Ildikó bejglije az ország legfinomabbja

Urbán Ildikó készítette az idén is a legkülönlegesebb bejglit
Urbán Ildikó készítette az idén is a legkülönlegesebb bejglit (Fotó: Babák Zoltán)

Az Angyali bejgli 2020-as sikere után 2021-ben is Urbán Ildikó hozta el a Magyar Cukrász Ipartestület bejglikre meghirdetett versenyéről az ínyenc kategória fődíját.

Tavaly a zöld diós, fahéjas, szegfűszeges Angyali bejgli után most az Advent gyöngye névre keresztelt alkotása érte a legtöbb pontot, ezzel kiérdemelte az Auguszt Elemérről elnevezett különdíjat.

Megkértük Ildikót, hogy árulja el az idei bejglijének a titkát.

Elárulta, olyannyira, hogy még a műhelyébe is beengedett bennünket, sőt, néhány munkafázist is megmutatott.

Ennek a bejglijének az alapját is a pozsonyi tészta adja. Tölteléke franzsipán tészta – vaj, cukor, tojás, mandulaliszt keveréke –, amibe Irsai pálinkában áztatott aszalt vörös áfonyát, fekete szezámmagot, és egy csipetnyi fahéjat tett.

Készül az Advent gyöngye Ildikó műhelyében
Készül az Advent gyöngye Ildikó műhelyében (Fotó: Babák Zoltán)

Miért pont a különleges kategóriát célozza meg ezeken a versenyeken, tettük fel a kérdést. Mert úgy gondolta, hogy a klasszikus diós és mákos kategóriában nem tudna olyan különlegességet alkotni, amivel eredményt tudna elérni. “Nagyon fontos, hogy tartsuk a hagyományokat, de egyre nagyobb igény van a klasszikus kategóriák mellett az újra, valami különlegesre”, mondta.

Nagyon szereti a bejglit készíteni, ahogy fogalmazott, a szíve csücske, mert számára a karácsony közeledtét is jelenti. Már hetekkel ezelőtt elkezdték a versenyre való felkészülést a próbasütésekkel, aminek meg is lett az eredménye.

“Nagyon meglepett, és nagy örömmel töltött el, hogy mi nyertük az ínyenc kategória aranyérmét”, jelentette ki az eredménnyel kapcsolatban.

A bejgli már kapható az Ildikó Cukrászdában, csakúgy mint a tavalyi Angyali bejgli, amire megéri visszakóstolni, de aki a hagyományosat részesíti előnyben, választhat zserbósat, szilvásat, narancsosat, meggyes-mákosat is.

Maximális pontszámmal zártak a HC Szarvas fiataljai

Maximális pontszámmal zártak a HC Szarvas fiataljai

Majoros Eszter

Megoldás egy gyakori problémára