in ,

Turisztikailag kiemelt jelentőségű településsé nyilvánították Szarvast

A Szarvasi Vízi Színház (Fotó: Babák Zoltán)
A Szarvasi Vízi Színház (Fotó: Babák Zoltán)

A Magyar Közlöny 2022.évi 106.szám 4135. oldalán, a 239/2022. (VI. 30.) kormányrendelet 6. mellékletében jelent meg, hogy Szarvast turisztikailag kiemelt jelentőségű településsé nyilvánítják.

A hírt Babák Mihály polgármester jelentette be a Cervinus Művészeti Fesztivál nyitó sajtótájékoztatóján, így megkértük, mondja el a Newjság olvasóinak, mit is jelent ez, de ő is a Magyar Közlönyből értesült róla, így azt ajánlotta figyelmünkbe tájékozódás céljából. Megtettük, sőt utána google-ztünk, megkérdeztük Csasztvan Andrást, akinek nevéhez az ország egyik első Tourinform irodáinak a megnyitása fűződik, illetve Mihály Mariannt, aki jelenleg a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testületnél dolgozik.

A 2016. évi CLVI. törvényben így magyarázzák a turisztikailag kiemelt jelentőségű település fogalmát: olyan település, ahol legalább egy országos, vagy nemzetközi jelentőségű turisztikai attrakció található, és amely a beutazó turizmus szempontjából kiemelkedő jelentőségű, vagy célzott fejlesztések eredményeként azzá tehető.

A társadalmiasítása egy turisztikai konferencián történt meg, ahol Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai igazgatója így definiálta a turisztikailag kiemelt jelentőségű települések fogalmát: azok a települések, akik nem kerültek bele a 11 kiemelt turisztikai térség egyikébe sem. Ezek egyedülálló vonzerőként, pontszerű attrakcióként, vagy a legközelebbi turisztikai térségből könnyen elérhető célpontként ajánlják a turisták figyelmébe.

Csasztvan András elmondta, hogy ez annak a turisztikai imidzsépítő folyamatnak az újabb eredménye, aminek a kezdetét 1989-re, illetve a szarvasi Tourinform iroda 25 évvel ezelőtti megnyitására datált.

Megkérdeztük Mihály Mariannt, hogy mik azok az attrakciók, amik a várost turisztikailag kiemelt jelentőségű településsé tették. A Szarvasi Arborétum, illetve a Körös-holtág, ami számos aktív kikapcsolódáshoz nyújt lehetőséget, illetve a Szarvasi Vízi Színház érkezett a válasz.

Elmondta, hogy a Körös-menti Turisztikai és Kulturális Egyesület elnökével, Bogdán Tamással három éven át jártak fel az MTÜ-höz lobbizni egy komoly szakmai anyaggal, amiben bemutatták az attrakciókat, illetve alátámasztották a folyamatosan növekvő vendégéjszakaszámokkal.

Frankó Anna, Acsika a Magyarországi Szlovákok Napján az Országos Szlovák Önkormányzat Nemzetiségünkért Díját vehette át az Evangélikus Ótemplomban

Nemzetiségünkért Díjat vehetett át az országos szlováknapon Frankó Anna

Birkózóink a Strandbirkózó OB sorozat első állomásán Soltvadkerten 2022. június 2-án

U20-as Európa-bajnokságon és strandbirkózó versenyen küzdöttek a szarvasiak